Dacol a nehézségekkel

2022.01.18. 11:55

Szőnyi Ferenc megállíthatatlan: a komáromi ultrafutó újult erővel versenyez

A napokban tért haza Szőnyi Ferenc az Egyesült Államokban rendezett Across the Years futóversenyről. Az ultrafutó sérüléseiről, újratervezésről és erőt adó sikeréről mesélt nekünk.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: beküldött

Tavaly áprilisban műtéten esett át. Az elmúlt években hozzá volt szokva a pörgéshez, kicsit vissza is élt a testével – így fogalmaz Szőnyi Ferenc.

Azt hittem, sérthetetlen vagyok, de ez a beavatkozás helyrebillentette bennem ezt a kérdést. 

A térdműtét után Mexikóban versenyzett, ahol egy autó elütötte a megmérettetés közben. Újból a jobb lába sérült, ekkor már komolyan elgondolkodott azon, szabad-e tovább feszegetni a határokat. Úgy döntött, ha az Across the Years nem sikerül, ha a teste ellenkezik, akkor abbahagyja a pályafutását. Ettől azonban egy darabig nem kell félniük szimpatizánsainak, hiszen a hatnapos verseny alatt minden Szőnyi terve szerint alakult: sikerült napi 100 kilométert lefutnia. 

Tele tervekkel - Szőnyi Ferenc nem sokáig pihent, már újra edzésbe állt. Volt úszni, és a futást is elkezdte. A sérülése úgy tűnik, teljesen elmúlt, nagy öröm számára, hogy újra versenyképes, fel tudja venni a harcot. A tervek szerint tavasszal már komoly kihívások várnak rá. Az ultratávok szerelmeseként márciusban indul egy hatórás futóversenyen, ez lesz az első nagyobb megmérettetése ebben az esztendőben. Februárban edzőtáborba indul, ahol a kerékpározás mellett futni is fog. Áprilisban Dél-Amerika felé veszi majd az irányt, ahol ötszörös távú ironmanen vesz részt. 19 kilométer úszás, 900 kilométer kerékpár és 410 kilométer futás vár rá, itt már szeretné a lehető legjobb formáját hozni. Visszatérne az indiai Hell ultra 480 kilométeres versenyre is. Reménykedik benne, hogy a koronavírus-járvány ezúttal megengedi, hogy ezeket a versenyeket megszervezzék. 

Nemrégiben Csernus Imre egy műsorában is felbukkant Szőnyi. A pszichiáter erőteljesen hangot adott annak a véleményének, hogy szerinte vissza kellene vonulnia a sportolónak. 

– Csernus Imrének van egy modora, bele tud gázolni az ember belső burkába, ami szívfájdító. Ő egyfajta versenyzői gyengülést diagnosztizált nálam, amely nem fizikai, leginkább abból fakad, hogy félek a „játékszer” elvesztésétől. Közel vitt ahhoz, hogyha szükség lesz rá, akkor el tudjam engedni a versenyzést. Ennek szerintem még nem jött el az ideje, jó válasz volt erre ez a hatnapos futás. Sok időm volt kielemezni az elmúlt időszakot  – mesélte az ultrafutó, aki összetettben a hetedik helyen zárt, amellyel elégedett. Úgy érzi, az eredmény jó alap a további versenyekhez. A megmérettetés körülményeiről a következőket mondta: 

– Az időjárás elég „Szőnyi Ferisre” sikerült, elmehetek a világ legszárazabb helyére, ott, ahol én indulok, biztosan eső lesz. Itt sem volt ez másképp, Arizonában, a sivatagban. Jött az eső és a hidegfront. Az épített körülmények fantasztikusak voltak, felkészültek a szervezők. Volt több konyha, a gyors napi pihenést pedig fűtött helyiségekben tölthettük, itt lehetőség volt az étkezésre is. A szállásunk egy sátorban volt, ami a hideg miatt nem volt kényelmes, de versenyezni mentem, nem komfortzónát keresni. 

HForrás: beküldött

Szőnyi Ferenc műtött lábára nem volt panasz az Across the Years alatt, azonban kisebb kellemetlenségekkel meg kellett küzdenie, hiszen elvesztette a nagylábujjáról a körmét. 

– Azt szoktuk mondani, egy hosszútávfutónak mindig hiányzik egy körme – fogalmazott nevetve. – A hétköznapokban is előfordulhat. Az esős, agyagos pályán először megjelentek a lábamon a vízhólyagok, vérhólyagok, majd feljött a körmöm. Fájdalmas élmény, de meg kell vele küzdeni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában