Gyász

2022.01.26. 07:49

Olimpiai emlék: egy tatabányai lakásban Szilas nem csak tornász, de unoka is volt

Különleges történetre bukkantunk, amikor Csollány Szilveszter olimpiai bajnoki győzelmét akartuk felidézni. Címlap mesélt arról, hogy egy tatabányai lakásban nem csupán a tornászért, de az unokáért is szorítottak.

Kemma.hu

Az egész országot megrázta, hogy Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornászunk szervezete feladta a harcot a koronavírus ellen a hét elején. Sportága és a gyűrű királya, a világ- és Európa-bajnokságok ikonikus, minden helyzetből talpra álló alakja ezt az utolsó harcot elveszítette. Szilas, ahogy az egész országban becézték, 2020-ban a TV2 sportreality-jében, az Exatlonban együtt versenyzett az oroszlányi Arnold Classic győztessel, Kocsis Alexandrával is. Az oroszlányi fitnesszbajnok megható sorokkal búcsúzott Szilvesztertől.

− Istenem hányszor hallottuk az olimpia meséjét tátott szájjal.... Megannyi történet és emlék.... Felfoghatatlan − írta Instagram-oldalán Szandi, aki az örökre emlékezetes olimpiai győzelemről is megemlékezett.

A kommentátor kiabálta: Csollány Szilveszter olimpiai bajnok. Még most is ráz a hideg 

− idézte fel. 

A 2000-es, sydney-i olimpiai győzelemről anno a 24 Óra is beszámolt, egy különleges, tatabányai szállal. Szilveszterért, aki a felkészülési időszakának kilencven százalékát a Tatai Edzőtáborban töltötte, ugyanis nem akárkik szorítottak a megyeszékhelyen. A 9.850-es pontszámot és ötkarikás aranyat érő gyűrűgyakorlatot megszerző sportoló édesapja és az ő édesanyja is Tatabányán élt akkoriban. 

Az akkor 74 esztendős nagymama elmondta, már hajnali öt órától nézték a televíziót, s könnyes szemmel figyelték unokájának gyakorlatát. Rettenetesen izgult, mert tudta, hogy ha most nem nyer Szilveszter, akkor később már nem lesz esélye rá. Rettentően boldog volt, hogy az egyik unokája olimpiai bajnok lett. 

A 24 Óra 2000. szeptember 25-i címlapja, Szilveszter olimpiai győzelméről

Szécsi Zoltán, aki szintén az ausztráliai ötkarikás játékokon nyert aranyat a vízilabdázókkal, az olimpiáról is mesélt a Heol.hu-nak

− Sydney-ben, a nyári olimpián ő volt az egyik olyan sportoló, aki iránymutatással szolgált számunkra, hiszen ő az elsők között szerezte meg aranyérmét, míg mi vízilabdások ugye az ötkarikás játékok legvégén. 

Nehéz ilyenkor mit mondani, mindenesetre én úgy emlékszem vissza Szilveszterre, hogy egy nagyon jó lelkű egyéniség, aki mindig ember tudott maradni

Borzalmasan érintett, amikor megtudtam, hogy nem sikerült. Igaly Diána után egy újabb olimpiai bajnok hagyott itt bennünket 2000-ből. Őszinte részvétem a családnak − tette hozzá Szécsi.

Kedd este az Exatlon Hungary All Star Csollány Szilveszter emlékezetes pillanataival állított emléket az elhunyt sportolónak:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában