Gyász

2022.01.22. 14:02

Elhunyt Arany Mihály, a Tatabányai Bányász és a Dorog legendája

Ismét szegényebb lett a tatabányai labdarúgás egy feledhetetlen sportemberrel. A TBSC kétszeres Közép-európai Kupa-győztes korábbi labdarúgója 75 esztendős korában hunyt el.

H. I.

Forrás: Regős László: Tatabányai futballtörténelem/ Facebook

Életének hetvenhatodik évében elhunyt Arany Mihály, a Tatabányai Bányász egykori legendás játékosa. A középpályás futballista 1968 és 1980 között 302 alkalommal lépett pályára a TBSC NB I.-es csapatában, amelyben 43 gólt szerzett. Arany Mihály tagja volt az 1973-ban és 1974-ben Közép-Európa-kupa-győztes Bányásznak. 

Az Union Teplice elleni 3:3-as KK mérkőzés kezdő csapata. Állnak b. j.: Gelei, Lévai, Horváth F., Kovács T., Laczkó, Juhos. Elől: Szabó, Csernai, Arany, Hernádi, Ladinszky. (Forrás: Regős László: Tatabányai futballtörténelem/ Facebook)

1968. március 2-án, az MTK elleni idegenbeli gól nélküli döntetlennel zárult mérkőzésen mutatkozott be a tatabányai csapatban, amelynek egyik oszlopos tagjává vált az évek során. A bányászcsapatban töltött időszaka alatt élte virágkorát a tatabányai klub, amely a kor egyik legmeghatározóbb egyesülete volt akkoriban az országban, és egyben az egyik legkiemelkedőbb vidéki csapat.

Arany kitört Gecse és Horváth között, Magyar azonban vakmerő vetődéssel megkaparintotta és magához ölelte a labdát. MNK mérkőzésen Tatabánya - Salgótarján 3:0 (Képes Sport, 1972)

A 12 év alatt összesen 302 alkalommal lépett pályára a tatabánya játékosaként, amellyel a klub történetében az egyik leghosszabb ideig tartó szerepléssel és legmagasabb meccsszerepléssel büszkélkedhet. Őt csak az abszolút klubrekorder, Szabó György (510) előzi meg, valamint Lakatos Károly (407), P. Nagy László (357), Csapó Károly (315) és minimálisan Laczkó Mihály (305). 

A TBSC 1969-es kerete. Álló sor: Gelei, Lévai, Törőcsik II., Horváth F., Kovács T., Laczkó, Szepesi, Csepecz. Középen: Szabó, Csernai, Arany, Monostori, Juhos. Elől: Arató, Vízkeleti, Hernádi, Kovács Cs. (Forrás: Regős László: Tatabányai futballtörténelem/ Facebook)

Arany 1980-ban igazolt a Dorogi AC NB II.-es csapatához, ahol kamatoztatva az első osztályban szerzett rutinját, a piros-feketék egyik kiválósága lett. Aktív pályafutását 1982-ben fejezte be Dorogon. Itt összesen 58 mérkőzésen lépett pályára, és húsz góllal segítette a piros-fekete mezes gárdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában