Sportlövészet

2021.11.17. 15:40

Sidi Péter nem várja ki a két év eltiltást: román állampolgár lesz

Sidi Péter sportlövész, két éves eltiltása ellenére továbbra is részt vesz versenyeken, most pedig román állampolgárrá szeretne válni.

Kemma.hu

Gyõr, 2018. február 25. Sidi Péter a légfegyveres Európa-bajnokság férfi puskacsapat versenyének negyeddöntõjében a gyõri Audi Arénában 2018. február 25-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A komáromi Sidi Péter, a Magyar Sportlövő Szövetség eltiltása után most felakarja venni a román állampolgárságot, ráadásul a tiltás ellenére rendszeresen versenyez, ráadásul jogszerűen. – olvasható a Nemzeti Sport oldalán.

Sidi Pétert májusban jogerősen első fokon egy évre, másodfokon két évre eltiltotta a versenyektől, edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől a szövetség fegyelmi bizottsága. Az felfüggesztés oka, hogy a a márciusi indiai világkupán jogosulatlanul bement a később pozitív doppingmintát szolgáltató Péni István szobájába. A bizonyítékok, köztük a videofelvételek tanúsága szerint a komáromi világ- és Európa-bajnok puskás 45 percet töltött egyedül csapattársa szobájában. Mivel ezek alapján az nem volt bizonyítható, hogy Sidi Péter manipulálta volna versenytársa vitaminjait a büntetést csak a jogtalan behatolás miatt szabták ki rá.

A tiltás ellenére a sportlövőt nem foglalkoztatja a vele szemben hozott rendelet, rendszeresen versenyez, jogszerűen. Ez úgy lehetséges, hogy az MTSZ hatásköre csak addig érvényes, amíg a honi szövetség engedélye szükséges az induláshoz, tehát valójában csak ezektől a viadaloktól tiltották el. Ráadásul Sidinek Romániában is van versenyengedélye – felesége, Sidi Roxána, a román válogatott erőssége, ő maga pedig már júniusi, eszéki Európa-bajnokságon is a román válogatott szövetségi edzőjeként volt jelen. Az eltiltott sportoló tehát a román licencének köszönhetően nyugodtan lőhet a romániai sportklubja színeiben.

Így nem meglepő, hogy Sidi román állampolgárság felvételéért folyamodott. A bukaresti kormány november 17-i ülésének napirendje tartalmaz egy olyan rendelettervezetet, amely „Sidi Péter román állampolgárságának megadásáról” szól. A tervezet szövege szerint a sportlövő megtartja jelenlegi, komáromi lakhelyét, és mivel a rendelettervezetek elfogadása pusztán formaság, ezért a korábban magyar színekben több olimpián részvevő, világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmeket szerző sportoló meg is kapja a román állampolgárságot – tudtuk meg a Nemzeti Sport oldaláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában