hagyományteremtés

2021.10.18. 06:16

Szeretetszalag, emlék a császárnak: órákon át futottak a versenyzők Komáromban

Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Komárom Európa Futó Egyesület a Brigetio Futóversenyt Molaj városrészben, amellyel Valentinianus római császárnak is emléket állítottak.

K. D.

A szervezők a nevezési díjból befolyt összegből a légimentő szolgálatot is támogatják. Szőnyi Ferenc ultratriatlonista, a verseny szervezője hangsúlyozta, céljuk az, hogy minél több komáromi futót meg tudjanak szólítani.

– Bár én a hosszabb távok szerelmese vagyok, itt az a cél, hogy sokan megmérettessék magukat, rövidebb távokon – magyarázta a sportoló.

Így a nevezők 1 órás, 21 és 42 kilométeres, valamint 6 órás egyéni és váltófutáson vehettek részt, a gyerekek pedig 450 méteres távon futhattak, a város ókori hagyományait felidéző római harcosok között.

Emlékfát is elültettek a rendezvényen, valamint a versenyzők szeretetszalagot is kaptak, amelyen egy olyan motiváló szó szerepelt, ami segített számukra a távok teljesítésében. Szőnyi Ferencet a legutóbbi versenyéről is kérdeztük, egy Mexikóban rendezett, ötszörös ironmanen vett részt, amelyen súlyos baleset érte, de még így is a második helyen végzett. A lezárt pályára szemből bekanyarodott egy autó, amikor kerékpározott, a jobb lábát pedig telibe kapta a jármű oldala.

– Ötvenhét évesen a gurulóátfordulás kerékpárral nehezítve nem kellemes egy versenyen – mondta nevetve az utlratriatlonista. – A verseny előtt nem olyan sokkal műtöttek, most azonban újabb rehabilitáció vár rám.

Célja, hogy visszatérhessen a járvány előtti normális kerékvágásba, és versenyezhessen. Ha minden a tervek szerint alakul, legközelebb januárban, Izraelben méreti meg magát, majd márciusban Amerikába utazna, ahol dupla távú ironmant teljesít majd.

Ezek is érdekelhetik