kihívás

2021.10.07. 11:34

Komáromból a Kilimandzsáró tetejére: Zichó Viktor bringával megy a csúcsig

A komáromi Zichó VIktor újabb nagy kalandba vágta a fejszéjét: a Kilimandzsáró csúcsáig akar eljutni biciklivel, hogy leguruljon onnan.

Kemma.hu

A komáromi Zichó VIktor újabb nagy kalandba vágta a fejszéjét: a Kilimandzsáró csúcsáig akar eljutni biciklivel, hogy leguruljon onnan.

Forrás: Kalifa

Zichó Viktorra nem csak Komáromnak, de Tatának is érdemes figyelnie, a fiatal mérnök ugyanis az Eötvös József Gimnáziumba járt annak idején. Korábban tizenegy hónap alatt gyalog és kerékpárral már bejárta Kőrösi Csoma Sándor útját: akkor a Közel-Keleten és Közép-Ázsián átvágva az indiai Himalájában található Dardzsilingig tartott az expedíció. Tizenháromezer kilométert tett meg két keréken, vagy gyalog.

Most újabb kilométereket tesz a pedálokba és lábaiba, Afrikába, egy újabb jeles kutatónk előtt is tisztelegve. A Kilimandzsárót fogja meghódítani. Az expedíciója szimbolikus célja a híres magyar Afrika-kutató, vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. A 350 kilométeres út során Viktor több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt is érint, a csúcson pedig elhelyez egy nemzeti színű szalagot a kiváló magyar vadász-író emlékére.

Ahogy arról a Kalifa beszámolt, Viktor október 6-án már Nairobiban, Kenya fővárosában volt. Innen Mombasa volt a következő cél: az Indiai-óceán partjától teker majd fel a hófödte Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsáig. Az ócentól 350 kilométert és mintegy 7500 méternyi szintemelkedést kell a fiatal mérnöknek leküzdenie, ráadásul a teljes utat önállóan, saját erőből, motorizált járművek és kísérők segítsége nélkül szeretné teljesíti, hogy ezzel is megmutassa, két keréken is célt lehet érni, még ha ez a tengerszinttől indulva 5895 méteres magasságban van is.

Mivel az extrém kerékpáros-mászó expedíció jelentős fizikai igénybevétellel jár, a Kalifa Kilimandzsáró Bikepackinget egy alapos, svájci felkészülési mászás előzte meg.

– Szeptember 23-án indultunk ki Svájcba a mászótársammal, Győrffy Ákossal, hogy másszunk egy jót és közben hozzászoktassam a szervezetemet a magashegyi levegőhöz. Az út során három éjszakát töltöttünk 2800 méter fölött, és megmásztuk a 4158 méter magas Jungfraut – foglalta össze Viktor, aki a terv szerint 4900 méterig haladhat majd biciklivel, onnan tolva és a hátán cipelve viszi majd tovább a csúcsra, ahova október 12-én érhet fel. A legveszélyesebb szakasz csak innen következik, hiszen Viktor célja, hogy két keréken guruljon le a csúcsról, durva, magashegyi terepen.

A legfrissebb hírek szerint a komáromi, biciklis extrémsportoló kalandos úton jutott el Mombasába: vonattal ment volna, azonban azt lekéste, így végül éjszakai buszokkal keveredett el az expedíció kiindulópontjáig. Ettől a pillanattól kezdve, az Indiai-óceán partjáról közel a Kilimandzsáró csúcsáig, mintegy 350 kilométeren keresztül csak saját erejére és persze kétkerekűjére számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában