futás

2021.09.07. 07:45

Kakas és tyúk is gazdára talált a Sárkányi Őrületen

Immár 30. alkalommal rendezte meg a közelmúltban a Tatabányai Sprint Futóklub a Tatabánya Városi Szabadidősport Szövetség segítségével a már hagyományos Sárkányfutást.

Kun Attila

A 200 méteres távon, ahol 10 éves korig lehetett indulni, 24 aprótalpú mérte össze a tudását Bakonysárkányon, a fiatalok a célban a csoki és az érem mellett némi rágcsálnivalót is átvehettek a Chio jóvoltából. A 4 kilométeres táv 83 résztvevője délben indult. A mezőny Bakonysárkány belterületén haladt egy aránylag könnyű, kisebb emelkedőkkel tarkított pályán.

Az elmúlt három évtizedben a legtöbbször az augusztusi tűző napon és olvadó aszfalton kellett futniuk a versenyzőknek (ezért már a kezdettől „Sárkányi őrület” néven vált ismertté a verseny), ezúttal azonban elfogadható időjárás várt a sportolókra. A legidősebb versenyző a 87. életévében járó gödöllői Sztarenszky Mária volt, aki minden gond nélkül teljesítette a távot. 21 kilométeren 31-en indultak (szintén délben) Súrról, a résztvevők nehéz útvonalon: Ácsteszéren és Akán áthaladva érkeztek a bakonysárkányi célba. A hosszabb távot mindenki sikeresen teljesítette, köztük a 83. évében járó tatabányai Bozó Pál is.

A rendezők munkájukért és támogatásukért ezúton is köszönetet mondanak Mór Antal akai, Ősz Ferenc bakonysárkányi, Sógorka Miklós súri, valamint Vuts Norbert ácsteszéri polgármestereknek, a Chiónak, a Sportmámornak, tatabányai Stop Cukrászdának, a rendezvényt biztosító polgárőröknek és rendőröknek, illetve minden segítőnek. A versenyen a nehézségek ellenére négy felvidéki magyar is elindult.

Érdekesség még, hogy ezúttal is megválasztották a legjobb sárkányanyóst és feleséget, valamint az ácsteszériek a településükön áthaladók közül a legjobb tyúkot és kakast. A legjobb tyúk egy élő kakast, míg a legjobb kakas egy élő tyúkot vehetett át. A legsportosabb családok a győrsági Gyönge-család, a bakonysárkányi Horváth-család, a súri Sógorka-család és a tordasi Varga-család lettek. A szervezők díjazták a legjobb külföldi és a legjobb sprintes versenyzőket is.

A díjakat Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, valamint Ősz Ferenc és Sógorka Miklós bakonysárkányi és súri polgármesterek adták át. A rendezők ezúttal minden indulónak az erre a versenyre készített nagyon szép egyedi „sárkány” befutóérmet biztosítottak és a két távon mintegy 40 korosztályban adtak át serlegeket és érmeket.

A sprintesek legközelebbi rendezvénye a szeptember 25-én immár 19. alkalommal sorra kerülő Bakonyalja-futóverseny lesz, amelyen 5 és 21 kilométeres távokon lehet indulni. A versenyközpont a tárkányi művelődési házban lesz. Az ötös táv Tárkányban, míg a 21 kilométeres a Tárkány–Ászár útvonalon halad. A rajt 13 órakor lesz.

Abszolút eredmények

4 km: 1. Szendrei Zsolt (Tatabánya), 2. Czibor Csaba (Komárom), 3. Radobiczky Szilárd (Tardos); hölgyek: 1. Kruska Pálma (Súr), 2. Matykó Zsuzsanna (Oroszlány), 3. Tóth Anna (Oroszlány). 21 km: 1. Fehér András (Promenade), 2. Szabó Balázs (Győr, Chio), 3. Nagy Dániel (Tatabánya); hölgyek: 1. Varga Borbála (Tardos), 2. Pidl Renáta (Nagybajcs), 3. Dr. Takács Piroska (Tatabánya).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában