futball

2021.09.09. 17:27

Az ország 15 éves gólkirálya a Bakonyaljáról a válogatottba vágyik

Az országos gólkirályok gólkirálya küzdelmet kutató Hegoczki Ferenc Kutatóintézet (HFKI) vezérigazgatója ismét Komárom-Esztergom megyébe jöhetett gratulálni az előző lezárt (2018–19-es) bajnokság és a most zárult széria féléve után. A HFKI vizsgálatából kiderül, hogy a 2020–2021-es bajnokság minden korosztályának és bajnokságának év végi gólkirálya országos szinten Polgár Patrik lett 109 góllal. Az Ászár KSE 15 éves csatára a megyei II. osztályú U16-os bajnokságban remekelt.

Kun Attila

A 2020–2021-es bajnokság minden korosztályának és bajnokságának év végi gólkirálya országos szinten az ászári Polgár Patrik lett 109 góllal.

Forrás: Beküldött

Polgár Patrik úgy érte el sikerét, hogy a téli szünetben is ő állt az első helyen, akkor 57 találattal. A 2019–2020-as bajnokság végén ugyancsak Komárom-Esztergom megye adta az ország csúcsgólvágóját: abban a szezonban Farkas Zoltán (Etei SE) 74 rendbeli „kapuskeserítéssel” tűnt ki a megyei II. osztály Nyugati csoportjában, az U19-esek között. Az azóta az Almásfüzitő, illetve immár a Kisbér csapatát erősítő támadó eredményét a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokságok okán a HFKI érvénytelenítette. Polgár Patrik év végi góltermése azonban visszavonhatatlanul érvényes. A Hegoczki Ferenc Kutatóintézet szerint fehér holló ritkaságú, hogy egy megye egymás után kétszer mutassa fel a gólkirályok gólkirályát.

Egymás ellen is játszottak a gólkirályok

A két játékosnak már adódott alkalma egymás ellen is megküzdeni. Az izgalmas és nemes harchoz a terepet a megyei II. osztályú U19-es bajnokság Déli csoportja adta. Az első félévben az Almásfüzitő–Ászár (9–2) mérkőzésen Polgár és Farkas is egy-egy gólt szerzett. Tavasszal azonban beleerősített Farkas, az alapszakaszban az Ászár–Almásfüzitő (5–7) meccsen négyszer juttatta a játékszert a hálóba, míg a felsőházban az Almásfüzitő–Ászár (12–1) találkozó úgy kezdődött, hogy Farkas háromszor lőhetett szabadrúgást: a „hóhér” kegyetlenül végrehajtotta az ítéleteket.

A mesterhármas után további három gól fűződött nevéhez. E tavaszi megmérettetéseken a „polgári tüzérség” néma maradt, igaz, az ifjúságiaknál nem a megszokott helyén szerepelt. Ettől függetlenül két gólpasszal vétette észre magát. Polgár Patrik az U19-esknél az egész szezonban további 25 gólt vágott a kapuba az országos csúcsán felül. A két labdarúgó találkozott egymással a Magyar Labdarúgó-szövetség megyei igazgatóságának szezonzáró díjátadóján is, ahol saját bajnokságaik elismeréseit vehették át. Amúgy Farkas Zoltán az alapszakaszban szerzett 78-ra újabb 12 gólt lőtt az említett ifjúsági bajnokság felsőházában, s további 39-et a megyei III. osztályú felnőttbajnokság Észak csoportjában.

Ezzel nemcsak gólkirálya lett utóbbi sorozatoknak, hanem teljesítménye hozzájárult ahhoz is, hogy mindkét bajnokság aranyérmese legyen társaival. Góljainak száma bár szapora, de az országos csúcsnak nem került a közelébe.

Végigküzdötte a bajnokságot Patrik

Polgár Patrik hazai éves rekordja a megyei II. osztályú U16-os bajnoksághoz fűződik. Az Ászár KSE-vel százszázalékosan nyerte meg a sorozatot. Egy mérkőzést leszámítva mindig pályára lépett a második félévben.

– Nagy az öröm a szívemben, hogy az egész ország minden bajnokságának gólkirálya vagyok – fogalmazott Polgár Patrik. – Azért küzdöttem, mert végig tudtam, hogy esélyem van a cím megszerzésére. S ha van, akkor mindenre képes vagyok, s összehozom, amit kell. Bár félévkor is én lettem az országos első, tudtam, hogy többen is közel állnak hozzám. Pluszmunkát tettem bele azért, hogy nehogy leelőzzön valaki. Társaimmal minden nap edzettünk a grundon délután 3–4 órától este 7–8 óráig. Példaképem, Cristiano Ronaldo is nagyon sokat készült a hivatalos edzésein kívül is.

Polgár Patrik és edzője, Bősze Imre (Fotó: Beküldött)

Polgár az összes találkozóján szerzett gólt. Csapatával az Ászár–Baj (24–0) őszi mérkőzés eredményét nem sikerült felülmúlni tavasszal, ahogy a Bábolna–Ászár (2–14) összecsapáson összehozott 12 saját találatot sem.

Nem lőhette ki magát az egyik csapat ellen

– Azért kevesebb a tavaszi góljaim száma, mert visszalépett egy csapat, amely ellen így nem lőhettem ki magam – így a gólfelelős. – Továbbá úgy gondoltuk, hogy barátom, Lengyel László csatártárs is beérhet a gólkirályságban. Neki is sok gólpasszt adtam. Igaz, ő is adott nekem.

Így Lengyel 72 találattal a második lett a bajnokság góllövőlistáján. Emiatt is rengeteg gól maradt Polgár fejében, lábában.

– A századik gólom úgy született a Vértessomló ellen, hogy egy szélről jött beadásra a tizenhatos vonalánál érkeztem, s technikásan fejjel a sarokba helyeztem – folytatta Polgár Patrik. – Az egész csapat odajött hozzám. A fiúk gratuláltak, átöleltek, a kupac aljára kerültem. Természetesen az edzőmhöz is odamentem. A Bakonysárkány ellen majdnem félpályáról bombáztam a kapuba, 25 méterről pedig ugyancsak a Vértessomló hálóját zörgettem meg, ballal. Ezek voltak a legszebb góljaim.

A százas szám jegyében derült ki az is, hogy az Ászár U16-os gárdájának azért nem volt elég egy „szimpla” bajnokságnyerés, mert korábban ugyanez a társulat U14-es bajnoki aranyat is nyert ugyancsak Bősze Imre edzővel, s bizonyítani akarták a fiúk maguknak, hogy két év után képesek megismételni a százszázalékos teljesítményt. Pedig nehezebb terepen jártak. Presztízskérdésnek tartották, hogy mindenkit megverjenek. A második félévben már előfordult, hogy tartottak tőlük az ellenfelek. Akadt olyan együttes, amely előre nem is ment, hanem beállt hátra védekezni. Nehéz volt feltörni a reteszeket.

Ráálltak az ellenfelek a fiúra

Előfordult, hogy Polgár Patrikot hárman-négyen fogták, vagy hogy „csomagokat” kapott. Az ászáriak sosem néztek le senkit, viszont annál észveszejtőbb üzeneteket kaptak fordulók előtt puhításként, amire csak azt válaszolhatták, hogy „várjuk meg a meccs végét”. Mindenki hajtott ellenük az első skalpra.

– Szuper érzés ezzel a gárdával együtt futballozni – szólt Polgár. – Ehhez nagyon fontos egy remek edző is Bősze Imre személyében. Nélkülük sem a bajnokság, sem a gólkirályság nem jött volna össze.

Bősze Imre szerint imádnak focizni a fiúk. A titkuk pedig abban rejlett, hogy barátok, s ezért nagyon összetartanak. Ez volt a nagy erőssége ennek a csapatnak. Meg az, hogy mindenki nagyjából minden edzésen ott volt. Ászáron az az elv, hogy annyira meg kell szerettetni az edzést, hogy a fiatal ne is akarja kihagyni azt.

– Kiskoromban nem gondoltam volna, hogy benne leszek egy újságban, főként nem egész oldalas nyilatkozóként – mesélte Polgár. – Felemelő érzés volt ez félévkor. Mindenhol egy-egy példány volt az újságosoknál. Ennek ellenére sikerült levadászni annyit, hogy emlékbe még az ükunokámnak is jut. Ez most is így lesz. Amikor bementem tanórára, már mondta is a tanárom, hogy gratulálok, Patrik, olvastalak az újságban! A barátaim Facebookon tettek közzé kommenteket, megosztásokat sikeremről. De így tett még a helyi önkormányzat is, amely nagyon büszke rám. Jólesett. Ezek is motiválnak belülről.

Magyar címeres mezt is szívesen viselne

A tréner Cristiano Ronaldo-mezt ígért Patriknak, amennyiben eléri a száz gólt, valamint megnyeri a bajnokságot. A fiatal kérésére portugál melegítő lett belőle, amit azóta átvehetett. Ezt ugyanis több funkcióval tudja használni. Az edző ott volt a magyar–portugál és a magyar–francia Eb-meccseken is, így előbbin élőben láthatta a világsztárt. A Polgár-családnak erre nem volt lehetősége, de Polgár Patrik még szeretne vele találkozni egy mérkőzésen a jövőben. Ennek eléréséhez egy lehetőség, hogy a gólgyárost két akadémia is figyelte az utóbbi időben.

– Magyar címeres mezt is szívesen viselnék, de ehhez nagyon sok mindent kell még tennem. Rendkívül alázatos munkával dolgozok a célért – zárta lapunknak szavait Polgár Patrik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában