Ultrafutás

2021.09.26. 20:10

A Spartathlon számokban: 246 km, 22 magyar, köztük 3 esztergomi és 1 komáromi

Véget ért az idei Spartathlon. A történelmi megmérettetésen 277 futó indult Athénból, közülük 167-en értek Spártába. A 22 magyar indulóból 15-en. Íme a verseny mérlege!

A. P. A.

Véget ért az idei Spartathlon. A történelmi megmérettetésen 277 futó indult Athénból, közülük 167-en értek Spártába. A 22 magyar indulóból 15-en. Íme a verseny mérlege!

Forrás: Flickr

Fotó: Sparta Photography Club

Pénteken reggel helyi idő szerint 7 órakor 277 futóból álló nemzetközi mezőny toporgott az Athéni rajtban, hogy aztán együtt elindulhasson a 246 kilométeres, embert próbáló távon egészen Spártáig. A teljesítésre 36 órájuk volt, 167 futó be is ért a célba a megadott szintidőn belül.

Maráz Zsuzsi, Esztergom és az ország büszkesége 2. lett (Fotó: Sparta Photography Club / Flickr)

Megyénket három Esztergomi Futóművek-tag képviselte – a 156-os rajtszámmal induló, kétszeres győztes Maráz Zsuzsanna, aki ezúttal második nőként, 25:59:51-es idővel ért Leonidász király szobrához, a 176-os rajtszámot viselő Gálik Ervin, akinek 34:10:20 lett az ideje, és a 267-es rajtszámú Kozma Zsolt, aki egy korábbi sérülés kiújulása miatt kicsúszott a szintidőből, nem tudta befejezni a versenyt –, valamint Komáromból " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Dombay Gábor, aki először indult a Spartathlonon, és végül sikeresen célba is ért 34:33-as idővel.

Gálik Ervin a „célegyenesben” (Fotó: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook)

A legjobb magyar nő tehát az esztergomi Maráz Zsuzsi lett, míg a férfiak mezőnyében Gyöngyösi János Tibor ért be leghamarabb a magyarok közül Spártába, méghozzá 26 óra 46 perc 53 másodperc alatt, a 8. helyet megszerezve ezzel.

Maráz Zsuzsi címvédésében sokan bíztak, ahogyan Bódis Tamáséban is: 2019-ben ugyanis igazi magyar sporttörténeti siker született a Spartathlonon: mind a férfi, mint a női dobogó legfelső fokára magyar futó állhatott Bódis és Maráz személyében.

Zsuzsi, aki az idén egyéni csúcsát szerette volna megfutni, visszatekintve erre a 2019-es bravúrra a legbüszkébb. Az idén azonban Bódis 194 kilométernél kiszállni kényszerült a versenyből.

Magyar delegáció a verseny előtt, még Athénban (Fotó: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook)

A célban a görög Zisimopoulos Fotist ünnepelhették elsőnek a korán kelő szurkolók, aki 21:57:20-as idővel ért célba. Maráz Zsuzsi egy időre megszerezte a vezetést, ám végül osztrák színekben induló lett Dzaviza Diana átvette a vezetést és végül 25 óra 23 perc 59 másodperces idővel első nőként futott Spártába.

A 2021-es magyar delegáció:

Maráz Zsuzsanna, Gyöngyösi János Tibor, Zétényi Szvetlana, Simonyi Balázs, Bogár János, Boros Richárd, Lovász Zsolt, Takács Péter Balázs, Szekeres Tibor, Veress Béla, Gálik Ervin, Dombay Gábor, Farkas Zoltán Károly, Hallgató-Csík Ivett és Sárosi Gyula fejére került olajág-koszorú Leonidász király szobránál. Bódis Tamás, Dörnyei István, Ihász Veronika, Kozma Zsolt, Lőw András, Lukács Albert, Sélley Gábor és Szabó Béla ezúttal nem értek a király elé.

De futott az idei Spartathlonon még egy korábbi győztes: a legendás Bogár János, aki 1991-ben lett első a Spartathlonon 30 év után tért vissza, és 31 óra 22 perc 34 másodperc alatt el is jutott Leonidász szobráig.

Bogár János 30 év után tért vissza Spártába (Fotó: Spartathlon Magyar Csapat / Facebook)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában