ülőröplabda

2021.02.05. 07:00

Látványos parasportban veszi fel a kesztyűt a férfiakkal a fiatal tatabányai lány

A másság nem jelent kevesebbet a tatabányai származású sportoló, Vasas Petra sportágában. A fiatal két éve ülőröplabdázik a budapesti székhelyű Mozdulj Sportegyesületnél.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

– Az úgynevezett Para Volley-nak több változata ismert. Az ülőröplabda a legrégebbi, és leggyakrabban elterjedt fajtája, szabályai megegyeznek az állóröplabda szabályaival, annyi eltéréssel, hogy a para változatában a játékosok a földön ülve küzdenek a pontokért. Szabadtéren űzött formáját para beach volley-nak nevezzük. A legkevésbé ismert a Para Teqvoly, ami a magyar származású Teqball mozgáskorlátozottak által űzött ága – részletezte a röplabdás.

A 21 éves egyetemista jelenlegi sportága előtt csaknem 13 éven át állóröplabdázott. Édesapja révén ismerkedett meg az ülősporttal, aki szintén több évtizede űzi ép játékosként. Elmondása szerint egyesületénél mozgássérült, illetve egészséges emberek számára egyaránt adott a lehetőség, hogy egymást segítve sportoljanak együtt.

– A pararöplabdát mozgáskorlátozottak játsszák. Vannak amputált végtagú játékosok, illetve van, aki egy betegség, például sclerosis multiplex miatt nem tudja a sportág hagyományos módját játszani. Egyre elterjedtebbek azonban a vegyes csapatok, ahol egészséges és mozgásukban korlátozott játékosok vannak egy csapatban – mondta a tanuló.

A mozgáskorlátozottak és az egészségesek együtt játszák az ülőröplabdát (Fotó: Beküldött)

– A szabályok hasonlóak a hagyományos röplabda szabályaihoz, gyors és dinamikus szettek váltják egymást, szerintem a pararöplabda az egyik leglátványosabb parasport. Ép játékosként ugyanazon szabályok vonatkoznak rám, mint mozgássérült sporttársaimra: a labda érintésekor érintenem kell a talajt is. Mentésnél, dőlésnél, vagy vetődésnél egyes testrészeknek, mint az oldal, a hát, vagy a fenék el szabad hagynia a pályát. A lábaimat is használhatom, természetesen a helyváltoztatáshoz nagy szükség van rá – magyarázta Petra, aki kortársai révén gyakran találkozik a kérdéssel, mi a kihívás egy egészséges sportoló számára az ülősportban.

– Sokszor kérdezik, miért választottam ezt a sportot, miért nem folytattam a hagyományos röplabdát. Az ülőröplabdának sajátos hangulata, élménye van. Bármilyen sportmúlttal rendelkező embernek izgalmas lehet elsajátítani az ülő mozgást a pályán, helyesen, szabályosan végigjátszani egy-egy meccset. Egészséges sportolóként is sok kihívást jelentő sportág az enyém. Sérült csapattársaimnak más erőpróbákkal kell szembenézniük, de a játék során egy gondolat közös: együtt harcolunk.

Nemzetközi versenyeken indulna

– A koronavírus miatt a bajnokságaink többsége elmaradt. Emellett nincsenek külön női versenyek, hiszen velünk együtt két női csapat létezik az országban. Ahhoz, hogy rendezhessünk, legalább három csapatra lenne szükség. Jelenleg a férfiakkal vesszük fel a harcot hazai környezetben, ami hatalmas kihívás. A célunk, hogy nemzetközi versenyeken vehessünk részt – vetítette előre a tanuló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában