küzdősport

2019.10.18. 20:00

Történelmi időket él a tatai székhelyű Aikido Alapítvány

Tavaly ünnepelte huszonötödik évfordulóját az Aikido Alapítvány. Elsner László hat danos mester idézte a múltbéli sikereket és a jövőbeni terveket.

Petrik József

Kulturált környezet a munkára is kihat

Forrás: beküldött

A tavaly 25. évét betöltő szervezet az idén a huszadik veszprémi nyári edzőtáborával zárta az évfordulót ünneplő rendezvénysorozatát. Elsner László, a hatdanos mester elmondta, hogy az alapítvány tatai csoportjának „fizikailag” is lezárult a korábbi korszaka, amióta tavaly novembertől az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ ad otthont az edzéseiknek. A kulturált, rendezett és nyugodt környezet érződik az aikidósok „munkáján” is.

Kulturált környezet a munkára is kihat (Fotó: beküldött)

– A negyedszázad eseményeit szinte lehetetlen röviden összefoglalni, de néhány említésre méltó mérföldkő felidézése elengedhetetlen – emelte ki Els­ner László, az alapítvány technikai igazgatója. – Ilyen maga az Aikido Alapítvány megalakulása vagy Fujita Masatake nyolcdanos Hombu shihan szemináriumának megszervezése Tatán. Aztán az is fontos volt, amikor Fujita Masatake shihan másodszor is nálunk járt és tábort vezetett. Mori Tomohiro Hombu instruktor szemináriumának az olimpiai edzőtábor adott otthont. Ez az 1986-ban, japán instruktor által, hazánkban első ízben vezetett szeminárium volt.

A megalakulásunk 25 éves évfordulójának megünneplése is jól sikerült, számos honi aikidó-szaktekintély részvételével. Ami szintén nem mellékes, hogy az Aikido Alapítvány, mint a United Hungarian Aikikai Aikido Organization tagja, megkapta az önálló danvizsgák megrendezésének és a fokozatok megítélésének, illetve kiosztásának kiváltságos jogát. Ezen túl tevékenységünk szerves részét képezik az évente megrendezett edzőtáborok, szemináriumok és mesterkurzusok.

Az aikidosok 25 éves évfordulókat ünnepelték (Fotó: beküldött)

Ez idő alatt rengeteg ember fordult meg hol rövidebb, hol hosszabb időre az alapítvány tatamiján. Meglehetősen veretes az a statisztika, amely például az Aikido Alapítványnál danfokozatot szerzők számát mutatja: egy sportoló szerzett 6 danfokozatot, hárman 5 dant, heten 3 és 4 dant, kétdanosok 16-an lettek, míg az első dant 43 jelöltnek sikerült megszereznie.

– Az előforduló nehézségek ellenére biztatóak a kilátásaink – jegyezte meg a technikai igazgató. – Hála ezért a mindenkori vezetésnek, a tanároknak és a tagoknak, valamint a jó szándékú szponzoroknak, akik felismerték az aikidóban rejlő értékeket, és támogatásukkal hozzájárultak jó néhány aikidoka tanulásának finanszírozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában