kajak-kenu

2019.09.04. 13:45

Hat világbajnoki címmel tértek haza a tatai evezősök Szegedről

A Tatai Hódy SE „veterán” kajak-kenusai kiválóan szerepeltek a Tisza-parti világbajnokságon, ezzel is öregbítve a klub és a város hírnevét.

Petrik József

A Tatai Hódy SE „veterán” kajak-kenusai kiválóan szerepeltek a Tisza-parti világbajnokságon, ezzel is öregbítve a klub és a város hírnevét.

Forrás: Beküldött

Fantasztikus eredménnyel rukkoltak elő a tatai „evezősök” a szegedi Maty-éren rendezett korosztályos világbajnokságon. Ezt a világversenyt első alkalommal nevezték hivatalosan is világbajnokságnak, ez pedig jelentősen megnövelte az esemény rangját, a résztvevők számát, illetve a rendezvény iránti érdeklődést is egyaránt.

Amíg tavaly Portugáliában 250 sportoló indult a masters viadalon, addig most 32 ország több mint 400 kajak-kenus szállt vízre a Tisza-parti városban. Ezzel megdőlt a 2011-es, szintén szegedi masters verseny indulói rekordja, akkor 350-en ültek hajóba. A korcsoportokat ötéves „bontásban” határozták, pontosabban választották szét a szervezők. A versenyszámok között elsősorban az olimpiai távok, számok dominálnak. A nőknél csak kajakban 200 és 500 méteren, a férfiaknál pedig kajakban és kenuban is 200, illetve 1000 méteren rendeznek futamokat. Csapathajókban a korosztályok besorolása a versenyzők összesített életkorának átlaga alapján történt.

A legnagyobb mezőnyök – immáron hagyományosan – az egyes hajókban gyűltek össze. Éppen ezért itt a döntőkön kívül elő- és középfutamokat is rendezni kellett. Az előkelő helyezésekért azonban páros és négyes egységekben is nagyot kellett küzdeni a masters „lapátosoknak”.

A Tatai Hódy Sportegyesületből tizenketten vettek részt a vb-n. A júliusban megrendezett, és kiválóan sikerült masters magyar bajnokság után a tatai sportolók egy rövidebb pihenőt követően kezdték meg a világbajnoki felkészülésüket. A teljesítményük azt bizonyítja, hogy ez nagyon eredményes volt, hiszen a hódys delegáció tizennégy éremmel térhetett haza, és hat világbajnoki címet is nyertek.

Tatai masters világbajnokok: K1 1000 m Nagy Gábor, K2 1000 m Apagyi Róbert–Nagy Gábor, K2 500 m Herendi Ágnes–Vass Krisztina (nem Hódy SE sportoló), K1 200 m Csabai Ágota, K2 200 m Czina László–Lőrinczi Zoltán, K4 200 m Lőrinczi Zoltán–Czina László–Herendi László–Fábián István (nem a Hódy SE sportolója).

A Hódy SE további érmes helyezettjei: Herendi Ágnes, Lőrincz Zoltán 2-2 ezüst-, Fejes József 1 ezüst-, 2 bronz-, Csabai Ágota 1 ezüst-, 1 bronz-, Nagy Gábor, Csejés Károly és Apagyi Róbert 1-1 ezüst-, illetve Szűcs Ildikó 3 bronzérem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában