autósport

2019.09.12. 07:56

A tatai pilóta mindenkit maga mögé utasított a szlovén Eb-futamon

Hernádi László megnyerte a hegyi Európa-bajnokság tizenegyedik fordulóját, amelyet a szlovéniai Iliska Bistricán rendeztek meg.

Petrik József

Forrás: hernadimotorsport.hu

Fotó: Tibor Szabosi

A hegyi Európa-bajnokság tizenegyedik futama egy olyan helyszín volt a tatai autóversenyző, Hernádi László számára, ahol az elmúlt húsz évben mindig rajthoz állt.

– Jól ismerjük ezt a technikás pályát – mondta. – Az előző három futam Svájcban, Lengyelországban és Szlovákiában olyan gyors pályákon zajlott, amelyek tele voltak hosszú egyenesekkel. Ez nem kedvezett az autónknak és az is bravúr volt, hogy egyáltalán felfértünk a dobogóra. A szlovéniai hegyi futam azonban tele volt technikás kanyarokkal és hajtűkanyarokkal, amelyek nekünk és a járművünknek is kedveztek.

Az első edzésen szokás szerint a használt gumikkal állt rajthoz László, de így is a második legjobb időt autózta. A másnapi első futamot viszont az első helyen zárták és bizakodva készülődtek a következő futamra. De észrevették, hogy a kormányszervóból folyik az olaj. Szerelő és alkatrész híján nem tudtak mit kezdeni a problémával. Csak annyira futotta, hogy után töltötték az olajat, letakarították a motort és reménykedtek, hogy az autó kibírja a megpróbáltatást.

– A második futam előtt én is elkövettem egy hibát – emlékezett vissza a tatai pilóta. – Spórolásképpen nem a puha gumikeveréket raktuk fel, hanem a keményebbet, ami kevésbé kopik. Ez a döntés majdnem megbosszulta magát, ugyanis a keményebb gumikeverék az öt kilométeres pálya első felében nem igen hozta a várt tapadást. Nagyon csúszkáltam, így a szerpentin második felében kellett a maximumot kihozni az autómból és magamból. Így ugyan 0,2 másodperccel rosszabb időt mentem szlovák ellenfelemnél, de az első futamban szerzett előnyünk elégnek bizonyult az újabb Eb-futam megnyeréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában