Labdarúgás

2019.07.24. 13:38

A másodosztályból építené újra magát az Ács

A vezetőség a múltat le szeretné zárni és egy új felállással azon dolgozna a játékosokkal közösen, hogy az ácsi egyesület méltó legyen régi nagy híréhez.

Nagy Tamás

Ácsi Kinizsi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Nagy Tamás

A 2018/2019-es idényben nem szerepelt túl fényesen az Ács a megyei első osztályú bajnokságban, ami több tényezőre, főképp az elmúlt években tapasztalható játékos-elvándorláshoz vezethető vissza.

2018 nyarán ugyanis szinte a teljes felnőtt csapat elhagyta az egyesületet, arra hivatkozva, hogy nem megfelelő számukra a kialakult légkör, illetve kedvezőbb feltételeket tudtak nekik ajánlani nagyobb szponzorációs háttérrel működő klubok az egyre jobban „profisodó” megyei első osztályban.

Ezzel a döntésükkel, amelyet a szakosztály és a vezetőség is tiszteletben tartott, nehéz helyzetbe hozták a klubot. Sipos István, aki 2017 októberében lett az Ácsi Kinizsi SC elnöke, komoly erőfeszítéseket tett, hogy a csapat benn maradjon az első osztályban. – Ez a Társasági adó (tao) támogatás miatt volt fontos, ugyanis komoly bevételtől esett volna el az Ácsi Kinizsi SC, ha vissza kell lépnie az indulástól – mondta az egyesület elnöke.

Megmenekült a csapat a visszalépéstől

Az ifjúsági játékosoknak és féltucatnyi kitartó felnőtt futballistának köszönhetően azonban megmenekült a csapat a visszalépéstől. Sipos István elmondta, hogy Nagy László edző vezetésével együtt szeptemberre több mint 20 igazolt futballistája lett a felnőtt keretnek, akiknek nagy része tehetséges ácsi ifisták voltak, akik lehetőséget kaptak a felnőttcsapatban bizonyítani.

– Biztató volt a fiatalok őszi játéka, azonban tavaszra a sok sérülés és egyre nagyobb arányú vereségek miatt elveszítette a motivációját a gárda – emelte ki az elnök. Azonban itt azt fontos megemlíteni, hogy az ifjúsági csapat tagjai nem adták fel és a végsőkig küzdöttek, a vereségek ellenére is hétről hétre pályára léptek és tették a dolgukat.

– A játékosok minden szombaton saját U19-es bajnokságukban szerepeltek, majd másnap délután a felnőtt bajnokságban is helytálltak – tette hozzá. Kitért arra is, hogy kulcsemberek dőltek ki, amelyhez a szakosztályon belüli veszekedések is hozzájöttek, így egyre mélyebbre csúszott a klub. Az utolsó fordulókban a szakosztály-vezetőség mozgósításának eredményeképpen több idősebb, rutinos játékos segítette ki a fiatalokat, de ennek ellenére nagy gólkülönbséggel az utolsó helyen végzett Ács csapata.

Új felállással a másodosztályban indul a csapat

A vezetőség ezután hosszú egyeztetések után úgy döntött, hogy ez így nem mehet tovább, egy új felállással a megyei másodosztályban indul a felnőtt csapat ősszel, míg az U19 és U16-os csapat megőrizte megyei első osztályú státuszát. A szakosztályvezető a Kinizsiben már korábban szerepet vállaló Józsa Sándor lett, aki a csaknem 35 éve a Kinizsit szolgáló Márkus Bélát váltja – a felnőttcsapat és az U19-es gárda edzőjének az NB I.-et is megjárt Szalai Tamás lett kinevezve.

– Helyén kell kezelni a dolgokat és fel kell építeni az alapoktól a csapatot – mondta Sipos István. Az új tréner és a szakosztály célja, hogy stabilizálják a csapatot és az elkövetkező 1-2 évben visszakerüljön a megyei első osztályba Ács. Az elnökség és a szakosztály tervei között szerepel továbbá egy jobb kapcsolat kiépítése a megyei szövetséggel és, hogy újra élet költözzön a lelátóra.

– Az U16-os korosztály edzője Kollár Károly lett, az U14-es gárdát Nagy László edzi majd és az U13-as játékosokkal pedig Karvaj Imre foglalkozik ezután. A Bozsik Program fiatal tehetségeit pedig Németh Gyula és Császár Ernő terelgeti tovább az úton – fogalmazott az elnök. Sipos István bízik abban, hogy a szakosztály helyt fog állni a bajnokságban és az egyesület méltó lesz régi nagy híréhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában