flúgos futam

2018.10.06. 15:30

Ennél őrültebb vízitúrát még nem látott Tata

Óriási hangulatban rajtolt el a Mikoviny Sámuel Által-ér Vízitúra, amelyen az idén is vízi jármű lett mindenbol. Úszó csakra, Trabant és szárazföldön vízbiztos alkalmatosság is nekivágott a flúgos futamnak.

Szűr Annamária

Ennél őrültebb vízitúrát még nem látott Tata

Fotó: Szűr Annamária/24 Óra

A hivatalosan kreatív tutajosok felvonulásának nevezett programot nyugodtan lehet (a szó legnemesebb értelmében) flúgos futamnak nevezni a Mikoviny Sámuel Által-ér Emléktúrán, ugyanis ennél őrültebb vízitúrát nemigen látni. Őrültebbnél őrültebb vízi alkalmatosságok, valamint, egy-egy különleges „hajót” elnézve bizony bátor hajósok szállnak vízre.

Az immár 23. alkalommal megrendezett vízitúra hagyományosan Tatától Dunaalmásig tartott. A tatai Zöld Sziget Kör Egyesület a selmecbányai Mikoviny Sámuel emlékére szervezi meg a programot évről-évre. Mikoviny Sámuel nevéhez fűződik az 1700-as években a tatai mocsarak lecsapolása, a környék lakhatóvá, művelhetővé tétele, valamint a magyar térképészet megalapítása.

Azelőtt, hogy a hajósok vízre szálltak, vízisport bemutatót is megnézhettek az érdeklődők: nem csak a labdázás, de az is élénk tapsvihart és csodálatot érdemelt ki, ahogy többen a Berta malom melletti hídról ugrottak be a vízbe, „járműveikkel” együtt csobbanva az Által-érbe.

Az, hogy őrült volt a kreatív tutajosok futama, egyáltalán nem túlzás. Voltak, akik Trabanttal, másik a két kőkorszaki szaki kocsijával vágtak neki a távnak, de a hippikorszakot idézve úszó boldogságcsakra is árasztotta a boldogságot a verőfényes napsütésben. Nagy sikere volt a retró szobát idéző hajónak is éppúgy, mint például az úszó bárnak, vagy épp az unikornisnak, hogy csak néhányat említsünk a futam résztvevői közül. Egy azonban mindenkiben közös volt: Dunaalmáson vendégmarasztaló babgulyás fogadta őket. No de beszéljenek helyettünk a képek és a videó, amelyet a flúgos futam résztvevőiről rögzítettünk:

Persze nemcsak a kreatív tutajosok mérették meg magukat (és hajóikat) az Által-éren. Őket követve útnak indultak a hagyományosabb vízisportok elkötelezettjei is, de voltak, akik szárazon követték a több száz fős mezőnyt Tatától Dunaalmásig. Mindemellett a bringások úgynevezett Forrás-bejáró túrán is részt vehettek: ez a csapat a dunaalmási zsiliptől indult Márkus Ferenc szakvezetővel.

További részletek a 24 Óra október 8-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában