sport

2018.07.18. 06:57

Alapjaitól építik újjá a dági röplabdát

Kiss Kálmán vezetésével hamvaiból éledt újjá a Dági Községi Sportegyesület, ahol két év alatt megháromszorozódott a sportoló gyermekek létszáma.

Walczer Patrik

Kiss Kálmán vezetésével hamvaiból éledt újjá a Dági Községi Sportegyesület, ahol két év alatt megháromszorozódott a sportoló gyermekek létszáma.

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

A közel ezer lelket számláló település országosan elismert felnőtt első osztályú csapattal rendelkezett: mérkőzéseiken rendre telt ház volt, az NB I.-ben és a Magyar Kupában is bronzérmesek lettek. A dicső napok elmúltak, a felnőttcsapat megszűnt és csupán mintegy húszlelkes dági fiatal maradt az egyesületben. Kiss Kálmán vezetésével kisebb csoda történt, ugyanis a korábban tatabányai és tatai gyermekekre épülő utánpótláscsapat immár helyi és környékbeli fiatalokból áll össze. Így sikerült négy fiú és lány mini korosztályban elindulniuk.

Folyamatosan növekszik a létszám, jelenleg közel 70 gyermek sportol versenyszerűen a Dág színeiben. Nemrég megállapodtak egy nyergesújfalui tanárnővel, aki a lány csapatot oktatná, Szauter Ferenc, az NB I.-es csapat korábbi edzője pedig Tatabányán neveli a gyermekeket. A budapesti Runkil SE nevű egyesület hetente egyszer Dágon foglalkozik a sportolókkal.

Az edző szerint egyesületük sokkal többet nyújt a röplabdánál, hiszen olyan közösséget alkotnak, ahol a gyermekek eredménykényszer nélkül sportolhatnak. Nincsen tagdíj, a társasági adó támogatások és Oszuska Zoltán révén pedig minden adott ahhoz, hogy bajnokságokban is szerepeljenek. A következő szezonban már négy fiúcsapatot és egy lány korosztályos alakulatot indítanak.

A sportág az általános iskolában is népszerű: a diákok a Volley 2020 programban három csapattal indultak el, a diákolimpián tavaly harmadik, idén pedig a hatodik helyen végeztek. Mint minden edzőt, úgy Kiss Kálmánt is az elért eredmények alapján ítélik meg. Tavaly előtt az U15-ös csapattal, majd az elmúlt évben és az idén is az U13-asokkal végeztek kiemelkedő helyen.

Idén több országos bajnokságban kiemelkedő helyen végeztek és többek között NB I.-es felnőttcsapat utánpótláskorú együtteseit is legyőzték. Az Országos Mini Kupán a kecskeméti gárdák mögött bronzérmesek lettek. Fontos megemlíteni, hogy Magyarország Jó tanulója, jó sportolója elismerést nyert 2017-ben Steiner Bálint és Baumann Gergő, idén pedig Czibula Bencét tüntették ki. Ilyen elismerések az elmúlt években soha nem érték az egyesületet.

A csarnok névadójáról elnevezett Oszuska Miklós Emlékverseny tavaly a mini fiúknál, idén pedig már a mini lányoknál is bekerült a versenynaptárba.

Növelnék az utánpótlásbázist

A Dági KSE röplabdaszakosztályának célja, hogy a közeljövőben a környező településeket is bevonják az utánpótlás-nevelésbe. Szeretnék, ha minden korosztályban indíthatnának csapatot, amelyhez növelniük kellene a gyermekek létszámát is. A lehetőségek tárháza nagy, hiszen idén taós támogatásból edzőtábort is szervezhettek. A sportág népszerűsítése céljából nemzetközi meghívásos tornát rendeznének Dágon, valamint Dorogon szeretnének strandröplabdapályákat létesíteni. A távlati célok között pedig az szerepel, hogy újra rendelkezzenek bajnokságban szereplő felnőttcsapattal. Az új alakulat teljes egészében környékbeli játékosokból állna, akik szívvel-lélekkel küzdenének az utolsó pontokig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában