lenyűgöző eljesítmény

2018.05.16. 14:07

Női ultrafutóink foglalták el az Ultrabalaton dobogójának első két helyét

A hétvégén megrendezett 221 kilométeres XII. NN Ultrabalaton versenyen a megyei hölgyek megmutatták, mennyi van a lábukban – és a fejükben!

Szénási Szimonetta

Azt gondolhatnánk, a futáshoz leginkább jó állóképesség és erős izmok kellenek. Pedig ez csak egy része: az ultrafutók nagyon jól tudják, hogy sokszor több múlik a mentális akaraton és a lelki felkészültségen. Vallja ezt a Vértesszőlősön élő Bogárdi Szilvia is, aki egyéni indulóként a nők között elsőként ért célba az idei Ultrabalaton futóversenyen.

Bogárdi Szilvia a célbaérés után
Forrás: Gesztenye fotó

Szilvia 26 óra 13 perc 17 másodperc alatt teljesítette a 221 kilométeres távot, azaz érte körbe a Balatont. Már gyerekkorában is szeretett mozogni, futni, majd hosszabb kihagyás után, 2011-től kezdett el komolyabban foglalkozni a sportággal. 2016 óta edzővel készül a versenyekre, 2017-től Ispánki Zoltán segíti a felkészülését.

Megjárt minden lépcsőfokot

Szilvia szép fokozatosan jutot el az ultra – azaz 50 kilométer feletti – távokig. Először a Budapest-Bécs maratont tűzte ki célul, ahol öt fős csapatban indult, aztán jött a tíz kilométer, a félmaraton, majd a maraton után úgy döntött, belevág a hosszabb kihívásokba. Elmondása szerint vonzotta ennek a mentális és lelki oldala is. Az első 6 órás futás mérföldkő volt a számára, majd miután sikerült átlépnie a bűvös ötven kilométert, párosban nekivágott az Ultrabalatonnak is. 2017-ben két 12 órás versenyen is indult, a következő állomás pedig egy 24 órás verseny lesz. Ennek az előszobája volt az idei egyéni nevezés is a Balaton körüli futásnak, amit a vártnál is jobban teljesített a sportoló.

Szilvia nagyon motiváltan vágott neki a több mint 200 kilométernek, a rengeteg edzés mellett fejben is készült a kihívásra. A versenyen autóval szintén futó párja, Jakabházy Miklós, biciklin pedig egy barát házaspár kísérte, akik folyamatosan gondoskodtak róla, jéggel, üdítővel frissítették, és lelki támogatást is nyújtottak a nehéz percekben.

„Úgy 70-80 kilométernél volt egy elég kemény holtpontom, ami két órán keresztül kitartott. A gyomrommal volt valami, de tudtam, hogy egyszer ennek is vége lesz, így kitartottam. Ezután az utolsó maratonnyi táv volt rettenetesen nehéz, de a nagyok azt mondják, hogy ez a verseny 180 kilométernél kezdődik” – mesélt Szilvia a nehézségekről.

 

Horn Zsanett egyéniben második lett a nők között

Nők között a másodikként célba érő Horn Zsanett szintén először indult egyéniben az Ultrabalatonon, amit 27 óra 33 perc 53 másodperc alatt teljesített. Ő is a mentális felkészültség fontosságát emeli ki beszámolójában, ahogy fogalmazott, végre sikerült „fejben feladnia a korlátait”. Zsanett Lábatlanon él, két kamaszgyermek édesanyja, szakmáját tekintve ápoló, így az edzéseket a család és a munka mellett kell megoldania.

„Sokat készültem rá edzésileg, szinte mindig hajnalban futva, vagy éjszakás műszak után, kicsit zombiként, mert akkor tudtam kivitelezni a család mellett” – mesél nevetve a felkészülésről.

Messziről – messzire

Ahogy Zsanett mondaná, a „nulláról” indult. Mikor már elég nagyok voltak a gyerekei, a helyi focipályán kezdte róni a köröket, majd egyre többet és többet futott, míg egyszer azt érezte, túl monton a körözés. Ekkor kimerészkedett a terepre, kerékpárutakon is futott, végül megismerkedett az Esztergomi Futóművek Sportgyesülettel, és elindult az általuk szervezett versenyeken. A futótársakat is megszerette, és egyre többet bírt fizikailag, így már tudatosan kereste a kihívásokat. Körülbelül két éve kezdett együtt dolgozni Gyöngyös Gábor edzővel, akinek feleségével és egyben Zsanett legkedvesebb futótársával, Hajnalkával tavaly párosban teljesítették az Ultrabalatont. Előtte Zsanett már többször indult csapatban, az idén pedig úgy döntött, egyedül vág neki a hosszú távnak.

A Zsanettet autóval férje, kerékpárral pedig edzője és felesége kísérték, akik a verseny végéig nem árulták el neki, milyen jól teljesít.

„A verseny alatt mindvégig nem tudtam, hogy állok, nem is fordítottam erre figyelmet. Az ismerősökről érdeklődtem, próbáltam infót gyűjteni, hogy jól vannak-e, haladnak-e. Az utolsó 20-30 kilométeren árulták el a kísérőim az állást, ezzel motiválva,hogy tartsak ki”– mesélte, és hozzátette: a befutás után hatalmas öröm volt megtudnia, milyen sokan követték nyomon a futását, és szurkoltak neki a táv alatt.

Zsanett meglepően frissen és felszabadultan ért be a célba

A Komárom-Esztergom megyei futóközösség nagyon összetartó, amit jól bizonyít az is, hogy a háromszoros Ultrabalaton-győztes és egyéni csúcstartó Maráz Zsuzsanna biztató szavaival mindkét futónak segített a felkészülés, illetve a verseny alatt. Az esztergomi futó hasznos tanácsait mind Szilvia, mind Zsanett örömmel kamatoztatta a megmérettetésen.

Az idei versenyen is többen indultak a megyéből mind egyéniben, mind csapatban, akiknek szintén gratulálunk a hihetetlen teljesítményhez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában