Lábatlan

2018.05.08. 15:07

Duna-parti csónakházat épít a Sirályok csapata

Lábatlan önkormányzatának négymillió forintos támogatásával összeállt az anyagi fedezet a Lábatlani Sirályok Vízisport SE új Duna-parti csónakházának felépítéséhez.

Fenyvesi Károly

Megkapta az építési engedélyt a Duna-partra tervezett csónakházra a Lábatlani Sirályok Vízisport SE. Az egyesület ebben az évben szeretné befejezni a beruházást.

A létesítmény tervezett kivitelezési költsége a beérkezett árajánlat alapján 39 millió forint. Ezen összeg fedezetéül első körben adott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 2016-ban megítélt 30 millió forintos támogatása. Második fejezetként ehhez hozzá lehetett adni a szövetség idei évi költségvetésének átcsoportosításából „megszületett” 5 millió forintot. A még hiányzó forintok előteremtéséhez az egyesület az önkormányzat segítségét kérte. A városi képviselő-testület tagjai legutóbbi ülésükön úgy döntöttek, hogy a helyi költségvetés úgynevezett dologi kiadás rubrikájából 4 millió forint támogatást kaphat a Lábatlani Sirályok Vízisport SE.

Sujbert Levente, az egyesület elnöke elmondta, hogy Duna lábatlani partszakasza nyugati részére, a Vasút utca felőli területre tervezett csónakház több szerepet is betölt majd. Természetesen várja a vízisportok helyi kedvelőit, illetve tisztálkodási és táborozási lehetőséget kínál a városba érkező vízitúrázóknak. A Bejárható Magyarország Program keretében Lábatlan egy fontos, akkreditált vízitúra állomás lehet.

Az épület alsó szintjén kajakokat, kenukat lehet majd tárolni, ezt a részt nagy magasságú árvíz esetén ki kell üríteni. A felső szinten öltözőket, vécéket, tusolókat alakítanak ki, illetve egy kis konditerem is helyet kap itt. Az új vízitelepen jelentősen bővül a bérelhető vízisport eszközök köre.

A Sirályok leendő csónakházának terve

A Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület tizennégy évvel ezelőtt alakult, a csoport taglétszáma, illetve pártoló tagsága is folyamatosan növekszik. A csapat sokat dolgozik a Duna-part szebbé, használhatóbbá tételén, padokat, tűzrakókat helyeztek el, az elburjánzott aljnövényzetet és a veszélyes, leszakadt faágakat eltakarították. Sujbert Levente szerint hazánk legnagyobb folyója hatalmas természeti ajándéka a városnak. Szépségeit meg szeretnék mutatni minden érdeklődőnek. A folyam veszélyforrásaival is számolni kell, ezért tartanak az iskolásoknak tájékoztató előadásokat.

A csónakház ötletének vannak előzményei. A múlt században, a mára már legendás cementgyárnak, már volt egy ilyen létesítménye a mérlegház közelében. Itt fa kielboat evezőshajók és fa vázú vásznas kajakok várták a vállalkozó szelleműeket. A múlt kutatása során előkerült egy fél évszázaddal ezelőtt készült fotó. Az egyik evező tollán a SIRÁLY felirat olvasható.

Sujbert Levente elmondta, hogy Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület névválasztásában ez a felirat semmilyen szerepet nem játszott, ugyanis tizennégy éve még nem látták ezt a fényképet. A jövőt jelentően Lábatlanon újra lesz Sirály Csónakház. Az egyesület folytatja az emlékek összegyűjtését. Várják azok jelentkezését, akiknél további féltve őrzött fotók, esetleg kajakelemek, evezők, okmányok vannak. A remények szerint az új csónakház megnyitóünnepségére összeállhat belőlük egy kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában