kézilabda-válogatott

2018.01.21. 12:09

Szakértői vélemények a dicstelen Eb-(le)szereplésről

A magyar férfi kézilabda-válogatott mindhárom mérkőzését elveszítve, csalódást keltő teljesítményt nyújtva már a csoportmérkőzéseket követően elbúcsúzott a horvátországi Európa-bajnokságtól. Csapatunk összességében a 14. helyet szerezte meg a 16 együttest számláló mezőnyben.

kemma.hu

A magyar férfi kézilabda-válogatott csalódást keltően szerepelt a horvátországi kontinensviadalon, mindössze három csoportmeccs jutott

Forrás: MTI

Maradjunk a tényeknél: a horvátországi a 13. Európa-bajnokság a sportág történetében, korábban kétszer fordult elő (2000, 2002), hogy válogatottunk nem jutott ki a kontinensviadalra.

Eddig – a most zajló tornához hasonlóan – ugyancsak két alkalommal történt meg, hogy mindössze két csapatot sikerült megelőznünk (1996: 10. hely az akkor még 12 csapatos mezőnyben, 2010: 14. hely immár 16 válogatott közül), de olyan még soha nem fordult elő, hogy ne szereztünk volna legalább egy pontot. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) egyértelműen csalódásként értékelte, hogy a férfi válogatott pont nélkül búcsúzott a horvátországi Európa-bajnokságon a csoportkört követően.

A magyar férfi kézilabda-válogatott csalódást keltően szerepelt a horvátországi kontinensviadalon, mindössze három csoportmeccs jutott
Forrás: MTI

MKSZ: a minimális elvárást sem sikerült teljesíteni

– Válogatottunk három vereséget szenvedett, és nem jutott tovább a csoportjából, így az alapcélt, a minimális elvárást sem teljesítette – áll az MKSZ szerda esti közleményében. A szövetség elnöke, Kocsis Máté azt mondta, azt a célt tűzték a nemzeti csapat elé, hogy nyerjen legalább egy meccset a varasdi D csoportban, ez pedig a középdöntőbe jutást jelenthette volna.

A magyar válogatott szombaton az olimpiai bajnok Dániától 32-25-re, hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországtól 27-25-re, szerdán pedig Csehországtól 33-27-re kapott ki, így az Európa-bajnokságok 1994 óta íródó története során először zárta pont nélkül a tornát. A szerdai közlemény emlékeztet rá, hogy a skandinávok ellen negyven percen át, a spanyolok ellen pedig mindvégig a torna szintjéhez és a magyar kézilabda rangjához méltó teljesítményt nyújtott a csapat, „de az élsportban elsősorban az eredmény minősít, ezért mélységesen csalódottak vagyunk”.

Hozzáteszik, hogy csalódást okozott Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bemutatkozása is. A svéd edző továbbra is nyeretlen a magyar kispadon, mérlege egy döntetlen és négy vereség.

Ljubomir Vranjes a csehek elleni mérkőzést követő sajtótájékoztatón kijelentette, nem elégedett azzal, ahogyan játszottak.

– Nem tudtunk hatvan percen keresztül azonos szinten kézilabdázni. Voltak jó időszakaink, de kevesebb, mint az előző két mérkőzésen. A jó kezdésünk után a csehek átvették az irányítást, és bár a második felvonásban visszakapaszkodtunk, az önbizalommal teli csehek ellen jobb teljesítményre lett volna szükség – közölte.

Marosi László: hamar zavarba jöttünk

Marosi László, a tatabányai kézilabdaklub elnöke, az MKSZ alelnöke is kiemelte, szomorúsággal tölti el, hogy válogatottunk búcsúzott a kontinensviadaltól.

– Tudtuk, hogy nagyon nehéz feladat a továbbjutás kiharcolása – emelte ki a sportvezető. – Különösen, amikor a csehek legyőzték a dánokat, és gyakorlatilag lendületből, feldobódott állapotban vártak ránk. Azaz, a mindent eldöntő meccsen szinte minden ellenünk szólt. Egy fiatal együttes hamar zavarba jön, és mi zavarba jöttünk. Az eladott labdák, a gyengébb védekezés mind-mind ennek, valamint a rutintalanságunk számlájára írható.

Marosi elnök szólt a két tatabányai játékos, Szöllősi Szabolcs és Juhász Ádám teljesítményéről is.

– Szabi kevesebbet játszott, de megfelelően. Ádi ezzel a balszélső poszttal egyértelműen kiszolgáltatott helyzetbe került – fogalmazott Marosi László.

– A jó kezdés után elrontottuk a ziccereinket, és amikor ellenfelünk felzárkózott, idegességet éreztem a csapaton. Ez egy fiatal keret, sok tapasztalatra van szükségünk, de sajnos ezúttal csak rossz tapasztalatokat szereztünk, például arról, hogyan nem szabad játszanunk – mondta Juhász Ádám, a Tatabánya irányítója, akire a válogatottban balszélsőként számítanak.

Sibalin Jakab: kevés az igazi balszélsőnk

– Az első két mérkőzés még úgy-ahogy jól alakult, főleg a spanyolok elleni, azt azonban látni kell, hogy Montenegró, Ausztria és Magyarország kivételével minden csapatnak volt legalább egy bravúrja – fogalmazott lapunknak Sibalin Jakab, a Grundfos Tatabánya KC másodedzője, a Tatai AC vezetőedzője.

Befejezték a tatabányaiak

Az ugyancsak két tatabányai játékossal felálló montenegrói kézilabda-válogatott is vonal alatt végzett csoportjában a horvátországi Európa-bajnokságon. A két Milos, a balszélső Vujovic és a balátlövő Bozovic egyaránt csapata kulcsemberei közé tartozott: „Vujo” hat, „Bozso” pedig tíz gólig jutott a három csoportmérkőzésen, utóbbi holtversenyben csapata második legeredményesebb játékosa lett. Ők ketten sem tudták azonban továbbjuttatni a montenegrói válogatottat, amely mindhárom meccsét elveszítve búcsúzott.

Mint mondta, a cseheknek extra motivációt adott a dánok elleni váratlan győzelem, mi pedig győzelmi kényszerben játszottunk, amit nem tudtunk mentálisan kezelni. Kérdésünkre, miszerint ki az, aki legalább elfogadható teljesítményt nyújtott tartósan, Sibalin Jakab Lékai Mátét és Balogh Zsoltot említette, negatívumként pedig a védelem és a kapus közti összhangot hozta fel. Az Eb-n két tatabányai, Juhász Ádám és Szöllősi Szabolcs is szerephez jutott. A tréner leszögezte: Juhász Ádámnak nem a szél az igazi posztja, klubjában is irányítót játszik. A válogatottban azért kényszerült ki a szélre, mert kevés az igazi balszélsőnk.

– Korábban például Iváncsik Gergő, Pásztor István játszott azon a poszton, most nincs hozzájuk mérhető klasszisunk – mondta Sibalin Jakab. Szöllősi Szabolcs kevés játékpercet kapott, amivel Sibalin Jakab szerint élt is.

A szakembert megkérdeztük a kontinensviadal további szakaszáról is.

– Úgy látom, nincs egyetlen olyan válogatott sem, amely lehengerlő teljesítményt nyújt. Minden bizonnyal az előzetesen esélyesnek tartott csapatok közül kerül ki a végső győztes – fogalmazott, hozzátéve: sajnálatosnak tartja, hogy a játékvezetők több találkozón is főszereplővé léptek elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában