sakk-körkép

2018.01.27. 10:46

A bajnoki címre hajt a Géniusz együttese

A feljutás kiharcolása és a kiesés elkerülése is megyénk csapatainak céljai között szerepel – nézzük, hogy zárták az őszt, és mit remélhetnek a tavasztól.

Kun Attila

Megyénk csapatai egyre több ifjúsági korosztályú játékost foglalkoztatnak

Fotó: Walczer Patrik

Az NB II. (vagyis a tulajdonképpeni harmadosztály) Breyer-csoportjában 11 fordulóból hatot teljesítettek ősszel a csapatok. Az előző szezonhoz képest változott a bajnokság pontozása: tavaly még a táblapontok számítottak elsődlegesen (tehát valamennyi játékos eredménye beleszámított a csapat végső pontszámába), idén már a csapatpontok a döntőek, tehát az adott mérkőzésen elért eredmény számít. Mindegy tehát, hogy milyen különbséggel nyer például egy együttes, mindenképpen két pontot kap a győzelemért.

Az első hely felé

A bajnokságot jelenleg az előző szezonban ezüstérmet szerző Géniusz Tata-Naszály csapata vezeti, amely öt győzelemmel és egy döntetlennel nem csak csapat-, hanem táblapontok tekintetében is a mezőny élén áll.

– Már a második fordulóban lejátszottuk a Biatorbágy elleni mérkőzést, ami szinte bajnoki döntőnek is beillett. Azt a meccset megnyertük, így nagy lépést tettünk a bajnoki cím megszerzése felé – hangsúlyozta Horváth Csaba csapatvezető. – Egy botlásunk volt mindössze ősszel, Zsámbékon csak döntetlent értünk el. Azt a meccset leszámítva elégedett vagyok az őszi teljesítményünkkel, célunk továbbra is a bajnokság megnyerése. Örömteli továbbá, hogy a tavaly országos ifjúsági bajnokságot nyert csapatunkból három-négy játékos immár folyamatosan játszik a felnőttek között is – beszélt a további tervekről és adott némi betekintést a szakmai háttérbe a csapatvezető.

Tapad a címvédő, szárnyal az egyik újonc

A második helyet a címvédő SE Kisbér-Ászár foglalja el.

– Az előző szezonhoz képest gyengültünk, hiszen miután az osztályozón nem sikerült kivívnunk az NB I. B.-be jutást, három játékosunk is Győrbe igazolt – tudtuk meg Sebestyén Gábor csapatvezetőtől. – Ezek után jónak ítélem meg a bajnoki szereplésünket, a szezon elején pesszimistább voltam. Valószínűleg a jelenlegi dobogósok végeznek majd az első három helyen, a mi végső helyezésünk elsősorban a Géniusz elleni összecsapás eredményén múlhat majd – vélekedett Sebestyén Gábor.

Szépen teljesít a tavalyi megyei bajnok, a mezőnyben újoncként szereplő Esztergomi SC, amely jelenleg az ötödik helyen áll. – Újoncként a biztos bennmaradás a csapat célja, illetve az, hogy továbbra is a lehető legtöbb ifjúsági korosztályú játékost szerepeltessünk a bajnokságban – kezdte értékelését Kovács Géza csapatvezető.

Megyénk csapatai egyre több ifjúsági korosztályú játékost foglalkoztatnak
Fotós: Walczer Patrik

– Bár tavaszi ellenfeleink közül a Géniusz és a Kisbér-Ászár nagy falatnak tűnik, a többiek ellen van esélyünk a pontszerzésre. Már most is rendszeresen négy-öt ifjúsági korosztályú játékos szerepel a felnőttcsapatban, akik remekül teljesítenek. Ez elsősorban az Esztergomi Sakkiskola érdeme, nekik köszönettel tartozunk a tehetséges fiatalok neveléséért – fogalmazott lapunknak Kovács Géza, aki maximálisan elégedett a csapat őszi szereplésével.

Tavasszal javíthatnak

Gyengébben szerepelt ősszel a Nyergesújfalu VSE és az Esztergomhoz hasonlóan újonc, ősszel a megyeszékhelyről Tarjánba költöző Turul SE, hiszen a két csapat még nem tudott csapatpontot szerezni ebben a szezonban, így ők a sereghajtók. Kettejük közt egyenlőre a több táblapont dönt a nyergesiek javára.

– A  Nyergesújfalu Városi SE ezen a néven először szerepel az NB II.-ben – tudtuk meg Kiss István szakosztályvezetőtől. – Az előző bajnoksághoz képest a rajt most jobban sikerült. A két élcsapattól elszenvedett vereségen kívül szoros eredményeket értünk el. A csapat jelenleg a kilencedik helyen áll, ehhez a szerepléshez az ifjúsági játékosok vártnál gyengébb szereplése és néhány játékos egyéb elfoglaltsága miatti hiányzása is hozzájárult. Egy-két győzelem így elmaradt. Fájó például, hogy a Vízügy ellen az első három táblán nem tudtak asztalhoz ülni az éljátékosaink. A tavaszi idény elkövetkező mérkőzésein még lesz lehetőségünk a javításra, ezt a helyezésünket meg kell őrizni, vagy ha lehetőség van rá, akkor előrébb lépni – vázolta a tavaszi idényre szóló elvárásokat az egyesület szakosztályvezetője.

– Újoncként vágtunk neki az NB II. küzdelmeinek, hiszen tavaly még a megyei bajnokság élvonalában szerepeltünk – kezdte értékelését Szántó Levente, a Turul SE elnöke. – Újoncként a tisztes helytállás a célunk, de helyzetünket nehezíti, hogy továbbra sincs edzőtermünk, emellett anyagi támogatást sem kapunk, így pedig erősebb játékosokat sem tudunk igazolni. Az ifjúsági korosztályú játékosok nevelésével elsősorban a jövőnket szeretnénk megalapozni – árulta el Szántó Levente, aki hozzátette: természetesen szeretnének benn maradni, ebből a szempontból a következő, Nyergesújfalu elleni mérkőzés vízválasztó lesz számukra.

Így állnak

NB II., Breyer csoport

1. Géniusz I. 52 11

2. Kisbér-Ászár I. 48,5 10

3. Biatorbágy 46,5 10

4. Zsámbék 43 9

5. Esztergom I. 38 8

6. HASE 37,5 6

7. Fehérvár 33,5 6

8. Törökbálint 33,5 6

9. Vízügy 34,5 4

10. Páty 24 2

11. Nyergesújfalu I. 25 0

12. Turul I. 16 0

Megyei bajnokság, I. osztály

1. Ács 12,5 4

2. Géniusz II. 9 2

3. Esztergom II. 6 2

4. Kisbér-Ászár II. 8 0

5. Almásfüzitő I. 4,5 0

Megyei bajnokság, II. osztály

1. Géniusz III. 21 12

2. Nyergesújfalu II. 18 11

3. Almásfüzitő II. 18 10

4. Lángos Józsa 17 9

5. Kisbér-Ászár III. 16 8

6. Környe 14,5 8

7. Szárliget I. 12,5 5

8. KOMSAKK 10 5

9. Esztergom III. 10,5 4

10. Turul II. 8,5 4

11. Almásfüzitő II. 9 3

12. Géniusz IV. 5,5 2

13. Színes Iskola Tata 5 1

14. Szárliget II. 1,5 0

A tabellákon a csapatok neve mögött előbb a táblapont, majd a csapatpont szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában