Futás

2017.08.17. 13:51

Bajnok Gábor tizenegy nap helyett öt alatt futotta le a zarándokutat

Öt nap alatt futotta le a Budapesttől az ausztriai Wolfsthalig tartó Szent Jakab-utat a tatabányai sportnagykövet, Bajnok Gábor. A terepfutó azt az utat célozta meg, amelyet egy normál túrázó 11 nap alatt teljesít.

Zsíros Krisztina

Bajnok Gábor, a Magyar Hospice Alapítvány tatabányai sportnagykövete újabb embert próbáló teljesítményen van túl. Július végén öt nap alatt futotta le a Szent Jakab-zarándokút 275 kilométeres hosszát. A teljes út első, hazai része a lébényi templomig tart. Ez 201 kilométer, majd onnan az ausztriai Wolfsthalig további 74, a zarándokút ott kapcsolódik az európai Szent-Jakab-úthoz. Ezt a legtöbb túrázó, normális körülmények között, 11 nap alatt teszi meg, Gábor viszont vállalta, hogy öt nap alatt lefutja. Az első nap hivatalosan is az útjára indult a Magyar Hospice Alapítvány sportkoordinátora a nulladik kilométerkőtől, innen a sportoló már csak magára számíthatott.

Ez a futás ugyanis abból a szempontból (is) nagy kihívás volt, hogy egy ultra futóversennyel ellentétben itt nem várták Gábort a frissítőpontok, mindent magának kellett beszereznie és magával vinnie.

– Átlagosan 55 kilométert tudtam futni naponta, az utolsó napra 74 maradt, mindezt úgy, hogy a 15 kilogrammos hátizsák a hátamon volt – meséli Gábor. Hozzáteszi, hogy volt jó néhány olyan szakasz, ahol eléggé vadregényes táj várta. Ezeken a részeken a terep nem engedte a futást, másznia kellett, vagy nagyon óvatosan haladnia, hogy le ne essen egy hegyoldalról.

Gábor a futás előtt kapott a Szent Jakab Társaságtól egy útlevelet, ezt bélyegeztetni lehet az útba eső templomokban, plébániákon, ezenkívül volt nála egy itiner is, hogy hol kell futnia, merre kell mennie.

A következő nagy dobását, illetve nagy futását jövő április környékére tervezi. Ugyanezt az útvonalat szeretné megtenni, az időt pedig a mostani idő felére csökkenteni: két és fél nap alatt teljesíteni a 275 kilométert. A rekorddöntést a Tatabányai 4 × 4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület támogatja majd. Ők kísérik Gábort, aki reggeltől estig futna, éjjel pedig az autóban aludna.

Valósággal rója

a kilométereket

Bajnok Gábor idén már két maratoni távot is futott, az elsőt Barcelonában, a másodikat nemrégiben a budapesti Night Runon. Az évet januárban egy elég komoly, 120 kilométeres extrém Burgenland-futással indította (amelyről lapunk is beszámolt), de tavasszal még a 77 kilométeres Vérkört is teljesítette. Emellett pedig szintén idén hagyta maga mögött a Mária Maraton 103 kilométerét, valamint a 213 kilométeres versenyt is. Ez utóbbit kerékpárral tekerte végig. Mindezt 56 évesen. A sportoló még erre az évre is bőven tervez magának kihívásokat, augusztusban és szeptemberben is rajthoz áll olyan kategória nélküli versenyekben, ahol a 25 éveseknek és a Gáborhoz hasonló korúaknak is ugyanúgy kell teljesíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában