interjú

2017.07.27. 08:41

Szalóki Ági: „Csak olyan dalokat énekelek, amiket szeretek”

Szalóki Ági lépett fel a Vértes Agorájában a nyári zenei esték koncertsorozat második rendezvényén. Jött, énekelt és győzött a Csak egy nap a világ című műsorával a törékeny és roppant nőies kisugárzású művésznő. Sanzonokkal, jazzkompozíciókkal és zenekari kíséret nélkül előadott népdalokkal varázsolt el mindenkit.

Veizer Tamás

Szívből jönnek a dalai

Fotó: Hagymási Bence

– A kezdetek?

– Sosem készültem énekesnőnek, de a zene, a dalok egészen kiskoromtól mindig bennem voltak, énekeltem minden adandó alkalommal, és először talán mások figyeltek fel rá, hogy az éneklés mennyire fontos számomra és szüleim, tanáraim egyre határozottabban biztattak, hogy énekeljek. Szerencsém volt, mert később is olyan emberekkel akadtam össze, akiktől rengeteget tanulhattam, bátorítottak és egyengették a pályámat. Sebestyén Márta, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos volt a mesterem, velük is, valamint az erdélyi magyar és cigány falusi énekesekkel léphettem fel, mutathattam meg, mire vagyok képes.

– Koncertjén a sokszínűségével varázsolta el a közönségét. Melyik zenei világ áll önhöz a legközelebb?

– Csak olyan dalokat énekelek, amiket szeretek, amik a szívemből jönnek, legyen akár jazz, akár Karády Katalin-, Mirelle Matthieau-feldolgozás, gyerekdal vagy népzene. Mindegyik stílusban otthon érzem magam. A kisebb színháztermeket kedvelem: ilyenkor könnyebb eltalálni a közönség szívéhez, mint nagy fesztiválokon, bár ott is kipróbálhattam magam és felléptem a Művészetek Palotájában is.

– Melyek a legemlékezetesebb fellépései?

– Mindegyik koncertemhez kellemes élmények fűznek, akár Győrben, Egerben, Nyíregyházán lépek fel, hogy csak a legutóbbiakat említsem. Külföldön legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban koncerteztem, én képviseltem Magyarországot Jeruzsálemben, Pekingben, Moszkvában, Tokióban és Dániában is. Arra is büszke vagyok, hogy egyik 2005-ös lemezemre a japánok is felfigyeltek, megvásárolták a jogokat és már nyolc lemezem jelent meg Japánban. A távol-keleti országban már rajongói tábor is formálódott, amelynek tagjai még magyarul is elkezdtek tanulni! Nagy élmény volt személyesen is találkozni velük, akkor derült ki, milyen nagy kultusza van arrafelé a magyar kultúrának, zenének. Egyébként talán japán az egyik utolsó hely a világon, ahol még vesznek lemezeket: Tokióban van egy nyolcemeletes áruház, ahol csak CD-ket és újabban ismét bakelit hanghordozókat árulnak.

– Változatosság és rétegzene: miként egyeztethető össze?

– Arra is volt példa, hogy több hónapon át szerepeltem az Egyesület Államokban, és ugyanazt a repertoárt kellett bemutatnom estéről estére. A zenében szeretem a változatosságot, műsoromat is ezért így állítom össze a zenésztársaimmal. Kicsit népművelőnek is érzem magam, mert sokféle színemet tudom megmutatni. A hang, amit meg tudok ütni, azok kisebb közösséget fognak össze, hiszen a népzene, a sanzon, a jazz is inkább rétegzene. De így van ez a gyerekzenével is, ahol igazán kiélhetem magam és nagyon megható a koncertek után az a sok ölelés, amit a gyerekektől kapok!

– Kikkel játszik, kik írják a dalokat?

– A gyerekeknek játszó zenekar 13 éve alakult, és bár voltak változások, több zenésztársammal évek óta együtt dolgozom. A dallamokat én találom ki, a hangszerelésben a zenésztársaim írják, végül együtt formáljuk véglegessé a dalokat. A népdalokból azt a mélységet igyekszem kihozni a hangommal, ami ezekben a réges-régi motívumokban, szövegekben benne rejlik: a kacérságtól a szomorúságig, a szerelmi bánattól az örömig, a játékosságtól a drámai hangig sok minden benne van. De ugyanígy sokféle rétege van egy jazz-szerzeménynek, egy sanzonnak: ezekből mind hallható több szám is a koncerten!

Népdaloktól a világzenéig

Szalóki Ági szinte „belenőtt” a zenébe: már családi körben komoly- és népzenei nevelést kapott. Máig szereti Bach, Debussy és Bartók műveit, sosem állt áll messze tőle az autentikus népzene, a többféle kortárs irányzat és a világzene. Az István a király című rockoperában hallotta Sebestyén Mártát, később az ő hatására figyelt fel az erdélyi magyar népzenére. Sebő Ferenc tanácsára kezdett népi éneklést tanulni Bodza Kláránál. Már 1997-ben munkatársa volt a Kelemen László és Pávai István vezette népzenei gyűjtőprogramnak, itt több erdélyi énekes adatközlő repertoárját rögzítette. Az új népdalénekes generáció egyik sikeres és népszerű képviselője. Sokat koncertezik a Besh o Drom és az Ökrös együttessel, Tony Lakatossal és Szakcsi Lakatos Bélával. Gyakran hívják diplomáciai eseményeket kísérő programokra, ahol Magyarországot képviselte például Kínában, Oroszországban, Izraelben, Dániában. Hiszi: a zene az egyik legjobb módja az országok, emberek, kultúrák közötti közeledéshez, kapcsolatépítéshez.

 

Címkék#interjú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában