régi technika

2017.09.25. 19:57

Ritka szénrajzok a Kortárs Galériában

Az ország képzőművészeit lázba hozta a Kortárs Galéria felhívása: szénrajzokból nyílt az új évad első tárlata, amely október 1-ig tekinthető meg.

Veizer Tamás

Fotó: Hagymási Bence

Szénrajzok címmel látható kiállítás a Kortárs Galériában: kilencven pályázó közül válogatta ki a zsűri a hatvan alkotást. Ami közös bennük: valamennyi kép szénrajz, ami szakmai körökben is meglepetés és igazi kihívás, mivel ez az önálló alkotásként ritkán alkalmazott, bemutatott technika több lehetőséget és szabadságot kínál.

Lóska Lajos művészettörténész egyenesen úgy fogalmazott, hogy a rajz, a szénrajz minden műalkotás alapja. A múlt század elejéig elsősorban festmények, freskók, szobrok vázlatának, tanulmánynak tekintették, amelyik ritkán jut el a galériák falaira. Most önálló alkotásként állították ki képeiket a neves képzőművészek.

A modern művészet, az izmusok megjelenését követően azonban kivívta önállóságát, és a kortárs művészet egyik legkifejezőbb ágává erősödött. Szőnyi István megfogalmazása szerint – idézte Lóska Lajos – ez a „legjobb és legtanulságosabb, nagyon tág lehetőségű technika, amely a rajzos, vonalas technikától kezdve a legszélesebb tónusos technikáig, a karakterábrázolásig minden kifejezésmódra alkalmas”. Erre láthattunk számtalan példát a kiállításon Barcsay Jenőtől Butak Andráson, Vojnach Erzsébeten és Frank Jánoson át Gyémánt László, Kovács Péter munkásságig.

Elismerések a kortárs művészeknek

Kammerlohr-Kováts László, a Kortárs Galéria művészeti vezetője a megnyitón bejelentette, hogy a Szénrajz kiállításon a „házigazdák” és a szakmai szervezetek javaslatai alapján díjakat adnak át kiemelkedő alkotásokért. Tatabánya Megyei Jogú Város díját Szurcsik József vehette át, a Magyar Grafikusművészek díját Réti Ágnesnek ítélték oda. Csörgő Tamás a Magyar Festők Társaságának díját vihette haza. A Kortárs Galéria különdíját Kis-Tóth József kapta.

A megnyitón Schmidt Csaba polgármester a bányavállalat elkötelezettségéről beszélt, amely kiváló vezető szakemberei előrelátásának köszönhetően a gazdasági tevékenység mellett fontosnak tartotta az itt élők, a leendő városlakók számára megteremteni a kulturális lehetőségeket, a szórakozás, a kikapcsolódás feltételeit.

A mostani tárlatnak távlatos hozadéka is lehet. A művészeti vezető elképzelése szerencsésen találkozott a szakmai szervezetek, a képzőművészek szándékaival is: a mostani Szénrajz 2017 kiállítás – a kedvező fogadtatás okán – alapja lehet a későbbi művészeti bemutatkozásoknak, a tatabányai szénrajz biennálénak vagy triennálénak. A két- vagy háromévente ismétlődő esemény Tatabánya új, egyedi tradíciójává válhatna, a sikeres szolnoki, miskolci és más művészbarát város kezdeményezéseihez hasonlóan. Az ötletnek máris sok pártolója van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában