mesebeli hely

2018.09.24. 14:09

„NépmesePont”-ban jártunk a Puskinban

A tervek szerint olyan hely lesz a tatabányai Puskin Művelődési Házban, ahol szájról szájra adhatóak a kedvenc mesehősök történetei.

Sugár Gabi

A tatabányai NépmesePont mesebirodalma szeptember 28-án tárja ki a kapuit

Fotó: Sugár Gabi/24 Óra

Mese, mese, mátka…. Hol volt, hol nem volt… A meséket mindenki szereti. Picik, kicsik, nagyok. Még a felnőtteknek is vannak kedvenc meséi. Tatabánya-Bánhidán, a Puskin Művelődési Házban hamarosan megnyíló NépmesePont éppen az a hely lesz, ahol szájról szájra adhatóak a kedvenc mesehősök történetei. A varázslatos, mesebeli helyszínen jártunk.

A tatabányai NépmesePont mesebirodalma szeptember 28-án tárja ki a kapuit
Fotó: Sugár Gabi/24 Óra

Az asztalosok az égig érő fát próbálták éppen a helyére illeszteni, miközben a búbos kemencét ábrázoló rajz mögé rejtett tűzhelyet igyekeztek elrejteni. A falakon mesebeli lények, körvonalazódnak a helyszínek: vár, bábszínház, barlang, falra festett falombokba helyezett polcok. Még a belső szoba ajtaja is úgy van lefestve, mintha egy mesebeli kunyhóba lépnénk be.

– A NépmesePont egy pályázat eredményeként valósulhat meg Tatabányán, a megyében egyedüliként a Puskin Művelődési Házban – tudtuk meg Salamon Hugótól, A Vértes Agorája szakmai igazgatójától. – A NépmesePonttal szeretnénk elérni, hogy a hagyományos magyar népmesekincs minél szélesebb körben váljon ismertté, és beépülhessen a köznevelésbe és az oktatásba is. Ennek adhat teret majd ez a hely, amely küllemében, látványában is színes, mesemotívumokkal díszített.

A NépmesePontban októbertől foglalkozásokat tartanak különféle témákban délelőttönként óvodásoknak, iskolásoknak. Délutánonként is szerveznek különféle foglalkozásokat. Hétvégenként pedig családi események helyszíne is lehet.

– Családi és kulturális –, fejlesztő programokat is szervezünk majd, s fontosnak tartjuk, hogy minél több lehetőséget teremtsünk a mesemondásra, a hagyományőrzésre – hangsúlyozta Salamon Hugó.

Rábukkanhatunk Meseládára, mesehősöket bemutató Fali-téka kiállításra, de találkozhatunk a hónap műtárgyával is.

A NépmesePont megnyitója szeptember utolsó hétvégéjén, 28-án, pénteken lesz. Színes programokkal várják majd a mesekedvelő kicsiket és nagyokat. A Kisbíró már 10 órától hirdeti a programok sokaságát. Lesz mesemondás, előadások, Ki mit tud?. Az ügyesebbek pedig kézműves játszóházban, hétpróbás ügyességi játékokban és népmese játszóházban próbálhatják ki magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában