interjú

2018.07.13. 14:31

Malek Andrea hazatért és megtalálta önmagát

Csodálja a Turulmadarat, mégsem járt még Tatabányán korábban. Nemrég költözött haza Magyarországra, és most úgy érzi: az útkeresésnek vége, megtalálta önmagát. Lubickol a feladatokban, az új lehetőségekben. Malek Andreával, az Artisjus- és EMeRTon-díjas színésznővel, énekessel a tatabányai Agora Zenei Esték előtt beszélgettünk.

Sugár Gabi

Malek Andrea színésznő, énekes lubickol a tennivalókban

Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

– Mi jut eszébe Tatabányáról? Van valami korábbi kapcsolata, kötődése a városhoz?

– Kevés. A Turul madarat gyakran látom, amikor átsuhanok az autópályán. Csodálom, és mindig megfogadom, hogy egyszer megállok és közelebbről is szemügyre veszem. Most is eszembe jutott, ha elhoztam volna a legkisebbik lányomat, akkor megállhattunk volna az emlékműnél. Ez ismét elmaradt, de legalább én már itt vagyok Tatabányán…

Malek Andrea színésznő, énekes lubickol a tennivalókban
Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

– Nemrég költözött haza Magyarországra. Hogy érzi magát?

– Mintha beültem volna egy hajóba, ami visz előre…. Most már a saját utamon. Az utóbbi két évben megszámlálhatatlan változás volt az életem minden területén; szakmailag is olyan sok újdonság vett körül, hogy gondoltam, valami robbanni fog előbb-utóbb. Aztán egyszer csak azt éreztem, hogy szinte pofon vág a változás és iszonyatosan gyorsan kellett alkalmazkodnom az új szakmai kihívásokhoz. Átgondoltam az eddigi pályámat, az éneklést, a stílusokat, azt, hogy mi az, ami leginkább belőlem fakad, ami leginkább én vagyok. Kaptam egy csomó támpontot is, hogy milyennek kellene lennem, mi az, ami belőlem fontos lehet. Nagyon tanulékony vagyok, próbálkoztam sokféle műfajjal, de aztán figyelnem kellett arra, hogy ne vesszek el a részletekben. Ez a folyamat egy komoly útkeresés volt.

– Eddig tartott az útkeresés?

– Igen, azt hiszem, minden tekintetben, hiszen nagy lépés volt hazajönni Magyarországra. Nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megváltozott minden körülöttem.

– Említette korábban a műfaji, zenei sokszínűséget, amely önre jellemző. Merre, melyik irányba tart most Malek Andrea?

– Önmagamhoz, önmagam felé. És azt hiszem, ez a legfontosabb mindenki számára, hogy magára találjon az útkeresések során. Az a stílus, amit most képviselünk a Malek Andi Soulistic formációval, tökéletesen tükrözi azt, amilyen vagyok. Itt végre népdalokat is énekelhetek, persze nem úgy, ahogy az autentikus népdalénekesek, hanem a magam módján. Jáger Bandi ebben óriási segítségemre van, sok közös zenei gyermekünk született. Most írtunk egy új lemezt ebben a stílusban: Bandi a zeneszerző, én írom a szövegeket.

A Black Diamond Big Band vendégművészeként lépett fel

Malek Andi Soulistic, avagy elfelejtett magyar népdalok

Az énekesnő és Jáger Bandi zeneszerző együttműködéséből jött létre a formáció 2016-ban, amely különleges világzenei projekt: a jazz, r&b stílusokat keveri a magyar népzenével. A „Soulistic” név a lélek zenére, valamint a lélek és a zene közötti kapcsolatra utal. A formáció népszerű és hosszú ideig elfelejtett magyar népdalokat is előad.

– A projekt művészi igazgatója Jáger Bandi, de mindenki a saját alkotóelemeiből, saját személyiségeiből áll. A magyar népdal pedig olyan gazdag, hogy nincs más lehetőségünk, mint tisztelettel közelíteni felé – fogalmazott Malek Andrea.

– …és a mostani tatabányai fellépés a Black Diamond Big Banddel hogyan illik ebbe?

– Ez is én vagyok, belőlem jön. A tatabányai koncert a jazz műfajára épít, amely közel áll hozzám. A jazz nem egyszerű műfaj, a klasszikus zenéhez hasonlítanám az összetettsége miatt. Pontosan ezt csináltuk a tatabányai együttessel és ez nagy boldogság számomra is, csakúgy, mint az, hogy végre elértem egy olyan szintre, amikor már jól érzem magam minden alkalommal, amikor színpadra lépek. Kompromisszumok nélkül adhatom saját magam.

– Sokoldalú művész, frenetikus kisugárzással és isteni hanggal, mindeközben három gyermek édesanyja. Mi a titka?

– Nagyon sok jót kapok a körülöttem lévőktől, az emberektől, és ez visz mindig előre. Ilyen az új formációnk, a Malek Andi Soulistic, amellyel régi vágyam teljesült, a sok külföldi zene után visszatérhettem saját gyökereimhez. Ezt a munkát rendkívül élvezem. Olyan dalok születnek, amelyekben meg merem fogalmazni a véleményemet, világképemet és ki merek állni a színpadra, el is merem énekelni. Itt nincs bújócska; lubickolok ebben a szerepben.

Önálló zenés esteket is tart

Ismert zenészdinasztia tagja, többszörös EMeRTon- és Artisjus-díjas színésznő-énekesnő.

Pályája kezdetén magyar és külföldi színpadokon játszhatta a nagy musical főszerepeket. Országos hírnévre a televízió Szomszédok című sorozatában tett szert, és azóta is állandó szereplője a zenés műsoroknak. A VOICE Magyarország hangja tehetségkutató versenyen mint női mentor szerepelt. Számos lemeze jelent meg a pop, a jazz, a sanzon és a világzene jegyében. A színház mellett igazi otthon számára a koncertszínpad. Szívesen jár zenei vendégségbe ismert együttesekhez, de zenés önálló esteket is tart. Szenvedélyes versolvasó, gyermekműsorát, az Eszement MeseBand segítségével kortárs magyar költők műveiből állította össze.

Klasszikus képzettségének köszönhetően otthon van a zene különböző műfajaiban. Szimfonikus zenekarok élén énekel a bécsi Konzerthausban, a Musikverein patinás színpadán és Magyar Virtuózok Kamarazenekar szólistájaként a Mátyás-templom szentélyében. Korunk talán legszebb és legnehezebb dalait szólaltatta meg Oláh Kálmán átiratában Legrand Songbook címmel, az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában