instrumentumok

2018.04.18. 21:01

Csarangók és tamburák is lapulnak az esztergomi gyűjtő vitrinjeiben

Nelhiebel Gábor különleges hangszereket gyűjt szabadidejében, ezeket pedig nemrég ki is állította az esztergomi Tár-Lak Szalonban.

Walczer Patrik

Nelhiebel Gábor bhutáni hangszerrel.

Fotó: Walczer Patrik

Nelhiebel Gábor életében a zene kiemelt jelentőséggel bír. Elmondása szerint gyermekkora óta folyamatosan volt egy-két hangszere, azonban mindig vágyott különlegességekre. Harminc évvel ezelőtt teljesült a kívánsága, amikor sikerült szereznie egy teknősből készült szerb tamburát. Ez volt az a pillanat, amikor elhatározta, hogy kuriózumnak számító instrumentumokat fog gyűjteni.

Az eltelt három évtized alatt lépten-nyomon izgalmas példányokba botlott, sokszor bolhapiacra tévedve talált rá egy-egy kiválóságra. Repertoárjában szinte már az összes földrész képviselteti magát, a tatuból készült dél-amerikai csarangó mellett, kókuszdióból készült kéthúros hegedűt és több teknősből készült tamburát is sikerült beszereznie.

– Orfeusz lantja is teknősből készült, de azt sajnos nem szerezhetem meg – jegyezte meg Nelhiebel Gábor, miközben a tamburákat ismertette, majd megjegyezte, hogy hangszerei szinte kizárólag csak kísérőhangszerként funkcionálnak. Ezek leginkább csak az ének melletti háttérszólamok eljátszására használhatók.

Gyűjteményének legtöbb darabja eléri a matuzsálemi kort, a legidősebb példány egy 1870-es években készült citera, amely minden bizonnyal Münchenben készült.

Nelhiebel Gábor bhutáni hangszerrel. Fotó: Walczer Patrik

A gyűjtő megtippelni sem tudja, hogy hány hangszert tart otthon, hiszen fanatikus barátaival gyakran cserélgetik őket. Repertoárjának egyik legkülönlegesebb darabja az amerikai származású cigár box gitár, Afrikában készült változata. Az olajoshordóból elkészített, mindössze öt dollárért megvásárolt húros hangszert találkozásunk alkalmával meg is szólaltatta.

– A fekete kontinensen mindennek van hangja. Ugyanezzel az eszközzel senki nem lépne fel koncerten, de egy baráti társaságban remek szolgálatot teljesíthet. Ha valaki jól tud játszani rajta, akkor egész kellemes hangulatot generálhat vele – mondta a gyűjtő.

Az esztergomi férfi a gyűjtés mellett az ápolására is nagy figyelmet fordít. Tisztításnál mindig figyel arra, hogy a lakkréteg ne sérüljön meg, ugyanis elhajolhat a hangszer. Vannak olyan olajok, amelyekkel újra csillogóvá varázsolhatóak az instrumentumok, de bútortisztítóval és vízzel is lehet mosni őket. Óvó kezekkel gondozza eszközeit, amelyek véleménye szerint szobadekorációként is megállják a helyüket.

Népszerű volt a kiállítás a Tár-Lakban

A Tár-Lak Szalonban Nelhiebel Gábor negyven darab pengetős hangszerét mutatták be márciusban. Magát a gyűjtőt is meglepte a tárlat népszerűsége, ugyanis a lelkes rajongók mellett zenetanárok és hozzáértő muzsikusok is érdeklődtek a citerák, gitárok és hegedűk történetével kapcsolatban. Általános iskolás csoportok is meglátogatták, akikkel közösen elénekeltek és eljátszottak ismert slágereket is. Az esztergomi férfi szerint a kiállítás különlegessége abban rejlett, hogy olyan hangszereket mutattak be egymás mellett, amelyek valós körülmények között nem találkozhatnának egymással.

 

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában