jubileum

2018.09.18. 20:00

Öregtáncos nem vén táncos, és ezt a Bányász be is bizonyítja

A Bányász Néptáncegyüttes táncosai közül kerültek ki az idén fennállásuk húszéves évfordulóját ünneplő Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes tagjai. A csaknem harmincfős csoport szeptember végén ünnepi műsorral köszönti a két évtizedet. A Nyílik a zsibavirág című produkcióra már készül az együttes.

Sugár Gabi

A Bányász öregtáncos Együttes tagjai

Forrás: Beküldött fotó

A Bányász Néptáncegyüttes csaknem hetven évvel ezelőtt kezdte meg működését Tatabányán. A fellépések és sikerek sorozata újabb és újabb korosztályokat csalt a néptánc közelébe, és egyre emelkedett az együttes létszáma. A „nagy öregeket” követték a fiatalok a színpadon.

– Az elmúlt évtizedekben merült fel az igény arra, hogy a néptáncegyüttes idősebb, ám még aktív tagjai is szerepelhessenek és akár színpadra állhassanak különféle koreográfiákkal – mondta lapunknak Petőné Novák Tünde, a táncegyüttes művészeti vezetője. – Húsz évvel ezelőtt ezért alakult meg a Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes, amelynek tagjai 40–60 éves, még aktív táncosok.

Az együttes tagjai korábban a Bányász Táncegyüttesben táncoltak, amelynek 50 éves jubileumi ünnepsége alkalmából álltak ismét színpadra. A nagy siker, a közösen eltöltött idő, a táncolás öröme arra ösztönözte őket, hogy együtt maradjanak. Így jött létre a Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes. Munkájuk segítésére 2004-ben alapítványt is létrehoztak.

– Együttesünk kiemelt célja a néptánchagyományok megőrzése, ápolása, a magyar népi kultúra megismertetése – fogalmazott Petőné Novák Tünde. – Alapítványunk vállalása pedig, hogy a Bányász Táncegyüttesből kinőtt, kiöregedett táncosok továbbra is a zene, az éneklés, a tánc szeretetének átörökítésén munkálkodhassanak – tette hozzá.

Az együttes tagjai az ifjabb korukban tanult koreográfiákat újítják fel. Kéthetente tartanak táncpróbákat. Az elmúlt időszakban mezőföldi, székely, valamint rábaközi táncokat is gyakoroltak.

– Jubileumi rendezvénnyel készülünk a húszéves évfordulóra – folytatta a művészeti vezető. – A műsor összeállításában törekedtünk arra, hogy ne csak a néptánc, hanem a hagyományőrzés egyéb területei is megjelenjenek a színpadon; a mesemondás és éneklés is. A műsor címe: Nyílik a zsibavirág, amely legújabb, szanyi táncunk egyik dalában hangzik el. Tucatnyi táncot fogunk bemutatni a jubileumi gálaműsorunkban szeptember 29-én, 17 órától a Jászai Mari Színház, Népházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában