Szavalat és zene

2024.07.06. 10:09

Kifinomult portrékkal töltötték meg a szabadtéri fotókiállítást

A Grand Canyonra emlékeztető sziklaképződmények háttere, forró napsütés, jó hangulat fogadta a Szenttamás Barátai Egyesület (SzBE) rendezvényét az esztergomi Művészetek Terén, ahol Adorján Attila fotós szabadtéri kiállítása nyílt meg. A városszerte ismert alkotó új képeinek bemutatóján ezúttal zenés produkció és versfelolvasás egészítette ki a különleges kompozíciókat.

Pöltl Zoltán

Az esztergomi Várhegy szomszédságában álló Szent Tamás-hegy az elmúlt években az ott lakókat tömörítő civil szervezetnek köszönhetően számos kulturális eseménynek adott otthont, így hangsúlyozva ezen városrész szépséget és emlékezetes tartalmat nyújtó tulajdonságait. Adorján Attila Érintések című szabadtéri kiállítása az SzBE támogatásával és részvételével jött lére, valósult meg, melynek során egy jellegzetes esztergomi nyári délutáni hangulat született újra a turisztikai célpontnak számító domb alján lévő Művészetek Terén. 

A szabadtéri kiállítást a Szent Tamás-hegy lábánál nyitották meg
Fotó: P.O.Z. / Forrás:  24 Óra

A megnyitó előtt és után Dana Duó néven Maradi Adrienn és Parragi György adott elő megzenésített verseket, illetve a kiállító művész lánya, Adorján Fanni öccse, Ákos költeményét olvasta fel. A megnyitón Nagy László a Szenttamás Barátai Egyesület képviseletében szólt, és mondta el többek között ezeket a gondolatokat. 

„A fotográfus nem fizikai érintésekre gondol. Érinthetnek minket szavak, hangok, illatok, vagy éppen a szemünk által érzékelt képek, az elénk tárulkozó látvány. Az emberi lélek nagyon érzékeny, gyorsan reagál ezekre az érintésekre. A szép fotók, a fotón ábrázolt történetek megérintek minket nézőket éppen úgy, mint a fotográfust, amikor azokat elkészítette. Az itt látható fotók mindegyikén pillanatok rögzültek, szó sincs arról, hogy azokat az alkotó beállította vagy mesterségesen hozta volna létre. Amikor egy fotós így készít felvételt, a pillanat tört része alatt kell reagálnia, hogy meg tudja örökíteni, amit szeretne. Nincs előkészület, nem tudja átgondolni, ösztönösen cselekszik. Meglát, kattint és a pillanatnyi történésnek már csak a fényképezőgépben van nyoma.” 

Az Érintések című fotótárlat szeptember végéig várja a látogatókat
Fotó: P.O.Z. / Forrás:  24 Óra

A méltató ezzel folytatta: „Ha végignézünk az itt kiállított képek során, művészettel foglalkozó embereket látunk. Olyan embereket, akik éppen úgy, mint Adorján Attila, valamit meg szeretnének mutatni abból, ami őket megérintette. Mindenki más útját választotta ennek. A színészet, a tánc, a zene, éppen úgy érzelmeket közvetítenek, mint a képi kifejezőeszközök. Talán a fotó ezek közül az, amelyik a legkonkrétabb közlési eszköz. A kamera a valóságot rögzíti, de mindig ott van mögötte az alkotója, aki eldönti, milyen formában akarja azt bemutatni. Innen kezdődik a művészet.” 

Adorján Attila Érintések című szabadtéri kiállítása szeptember végéig lesz látható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában