Múzeum

2024.07.09. 17:20

Helytörténeti táborban tanultak Komáromról

Ismét megrendezte már hagyományos helytörténeti táborát a Komáromi Klapka György Múzeum. A gyerekek a két világháború közötti időszakkal, az 1920-as évek divatjával és a helyi építészettel is megismerkedtek.

Kemma.hu

A helytörténeti tábor első napján a diákok megismerkedhettek a két világháború közötti Komárom kiépülésével Pokornyi Gábor történész előadását meghallgatva, majd különböző kézműves foglalkozásokkal mélyíthették el megszerzett tudásukat.

A helytörténeti táborban sokat tanultak a gyerekek
A helytörténeti táborban sokat tanultak a gyerekek
Fotó: Komáromi Városmarketing Kft. / Forrás: Facebook

A második napon Ábrahám Tamás előadását hallgatták meg a gyerekek, amely Komárom első világháborús történetét mutatta be. A program egy második előadással folytatódott, egy, a 20. század művészeti törekvéseit bemutató izgalmas bemutatót lehetett megtekinteni. A nap a város 1920-as, 1930-as években épült jellegzetes épületeinek, emlékműveinek egy részét bemutató sétával fejeződött be.

A tábor harmadik napján a diákoknak Langschadl-Antal Zsuzsanna múzeumpedagógus a 20-as, 30-as évek jellegzetes stílusirányzatait mutatta be, majd a gyerekek alkotásokat is készíthettek a megismert irányzatok jegyében. Délután a Brigetio Öröksége Látogatóközpont Város születik: Komárom újjászületése Trianon után című kiállítást tekinthették meg a táborozók.

Fontos épületeket is megtekintettek a helytörténeti táborban

A negyedik napon a komáromi katolikus élet változásaival ismerkedtek meg a fiatalok, majd a vasúti híd déli hídfőjénél lévő, az 1919. május 1-jei áttörésnek emléket állító emlékműnél tettek látogatást. Délután a korszakban épült fontos épületeket, intézményeket bemutató sétatúra második része következett, amelyen belül a komáromi temetőben az időszak jelentős személyiségeinek sírjait tekintették meg.

A helytörténeti tábor zárónapján a gyerekek először egy a 20-as évek divatirányzatait bemutató előadást hallgathattak meg, majd Botló Krisztián hagyományőrző 1. világháborús fegyvereket, ruhákat mutatott be, amelyeket fel is lehetett próbálni, a gyerekek nagy örömére. Délután egy kvíz segítségével a héten tanultakat mélyíthették el a diákok, majd zárásként mindenki beszámolhatott a táborban szerzett élményekről.

A tábor tavaly is nagy sikernek örvendett, akkor a komáromi mesterségeket ismerhették meg a táborozók Kecskés László helytörténész, múzeumalapító könyve alapján. A diákok a csizmadiák, az asztalosok, a szekeresgazdák, az aranymosók és a halászok tevékenységét ismerték meg a hét során, az előadások mellett kézműves foglalkozásokon is részt vettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában