Esztergom

2024.07.07. 11:35

A hideg sem állta útját a színháznak: sikeres évadot zárt a Babits

Már mintegy másfél ezer diák látta a nagy sikerű darabot, a társulat felejthetetlen módon tárta a fiatalság elé Petőfi egyik legismertebb művét. Véget ért az esztergomi Babits Mihály Színház hetedik évada, melyet egy új darab bemutatójával is sikerült megkoronázni.

Walczer Patrik

A Keresztény Múzeumban is megmutatta tehetségét a Babits Mihály Színház társulata

Forrás: Beküldött

Fotó: Mudrák Attila

Elhivatottság, kitartás, kreativitás. Ez a három jelző a kezdetektől fogva tökéletesen jellemzi a Babits Mihály Színház életét, mely minden eszközt és lehetőséget megragad arra, hogy egy kicsit kizökkentse a kultúra iránt érdeklődőket a szürke hétköznapokból. A színek egyben maradandó élményt is kívánnak nyújtani minden korosztály számára. Az elmúlt évekhez hasonlóan a nemrégiben zárult hetedik évad is bővelkedett emlékezetes pillanatokban. Kaj Ádám rendező, a társulat vezetője elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek vették, hogy tavaly az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel közösen létrehozhatták „Az első város – Jelenetek Esztergom” századaiból című előadást. Az ősbemutató augusztus 20-án volt az Esztergomi Szent István Napok keretében, a színház ezzel a rendhagyó darabbal köszöntötte a fennállásának 1050. évfordulóját ünneplő várost.

A hideg sem állta útját a színháznak: sikeres évadot zárt a Babits Mihály Színház
A Keresztény Múzeumban is megmutatta tehetségét a Babits Mihály Színház társulata
Fotó: Mudrák Attila / Forrás: Beküldött

– Olyan elismert színművészekkel együtt léphettünk színpadra, mint az esztergomi születésű Pusztaszeri Kornél, de Háda János színész is játszott a darabban – idézte fel Kaj Ádám.

Az ősz is tartalmasan telt a Babits Mihály Színházban

A színház számára az ősz sem telt el eseménytelenül. Tavaly októberben például tatabányai iskolásoknak vitték el Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér című meseelőadást. Pirinyó Minyó, vagyis a darab szereplője – akit Kéner Gabriella alapított – valósággal elbűvölte a fiatalokat. Érdekesség, hogy ez a színdarab az esztergomi bemutató előadás után még háromszor volt látható a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban.

– Novemberben a szintén népszerű Szép magyar komédia című előadásunk úgynevezett tantermi változatát mutattuk be Esztergomban, az MNM Balassa Bálint Múzeumának felújított kiállítóterében, a Színház a múzeumban” című programunk keretén belül. A siker természetesen akkor sem maradhatott el – mondta.

November 30-án volt a János vitéz című színdarab díszbemutatója, melyben Murányi Eszter színész vette át Szendrey Júlia szerepét. Mind a premier, mind a későbbi előadások jó fogadtatásban részesültek. Kaj Ádám külön büszke arra, hogy az elmúlt évadban mintegy 1500 esztergomi, illetve környékbeli diák láthatta Petőfi egyik klasszikusát, melyet kreatív módon dolgozott fel a társulat.

Az adventi időszak első hétvégéjén kemény fagyok voltak, ám a zimankós hideg sem tántorította el azt a több száz érdeklődőt, akik megtekintették a II. Esztergomi Angyaljátékot. Az Esztergomi Járásbíróság ablakában megjelent angyalok, illetve a többi fellépő mind-mind bearanyozta a várakozással teli időszakot.

– Karácsony előtt szintén volt egy újszerű kezdeményezésünk, Babitsék karácsonya címmel „élő történelmi sétát” rendeztünk a Visit Esztergom csapatával közösen. Idén pedig elkészítettük a program angol nyelvű változatát is, melynek tavasszal tartottuk meg a próbabemutatóját Kéner Gabriella főszereplésével – árulta el Kaj Ádám.

A társulat márciusban több év szünet után műsorra tűzte Hrabal klasszikusát, a Sörgyári capricciot. Hetekkel később az esztergomi születésű, jelenleg Bécsben élő Jenike Sára adott ízelítőt a közönségnek a flancolás „tudományából” a Műselyemlány című monodrámában.

A Múzeumok Éjszakáján is ott voltak

Kaj Ádám elmondta, hogy különleges múzeumi programmal járultak hozzá a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat sikeréhez, Esztergomban a Babits Mihály Emlékház kertjében, illetve a Keresztény Múzeum kiállítótereiben is kellő kikapcsolódást nyújtottak. Előbbi helyszínen Bucz Magor Junior Prima-díjas zeneszerző (MOODS) lépett fel, a koncertet kertmozi követte. A házigazda Babits-házaspár és Nyugatos barátaik 21 óra után útra keltek, Kontsek Ildikó múzeumigazgató vezetésével aztán a Keresztény Múzeum dramatikus tárlatvezetésen vettek részt. A Babits-házaspárt és Nyugatos barátaikat megformáló színművészek: Baranyi Emma (Kosztolányiné), Juhász Bence (Babits Mihály), Lanstyák Ildikó (Török Sophie), Murányi Eszter (Csinszka), Sas Zoltán (Tóth Árpád), Tóth János Gergely (Szabó Lőrinc) és Viczián Ottó Jászai-díjas színművész (Gellért Oszkár).

– Májusban a Babits Piknik első napján, ráhangolódásként Tavaszi iramlás címmel ismét irodalmi sétára indultunk, Szondi Tamás és Tóth János Gergely vezetésével. Este a Babits Mihály Emlékháznál G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus tartott előadást, majd Űrlénykirály X Galambos Péter felelt a hangulatért a jubileumot ünneplő villánál – mondta.

Ősbemutatójukat a Keresztény Múzeumban volt

Nem zárhat a Babits Mihály Színház ősbemutató nélkül egyetlen évadot sem. Idén június 24-én volt a Vörös István: Jób című művének premierje az esztergomi Keresztény Múzeumban, minden tekintetben a legmegfelelőbb helyszínen láthatták az érdeklődők a darabot. Az előadás egyébként a Jónás könyvét követően újabb, ószövetségi illetőségű színdarab a társulat repertoárjában.

Kaj Ádám köszönetet mondott mindenkinek, akik mellettük álltak és úgy véli, hogy a különböző pályázati források, az alkotótársak elszántsága, illetve segítőik – köztük Mátravölgyi Zsuzsa – rengeteg támogatása nélkül nem zárhattak volna ilyen sikeres évadot. Bízik benne, hogy a jövőben újabb élményekkel szolgálhatnak közönségüknek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában