Fődíj

2024.06.25. 12:47

Kaszás Attilára emlékezve szavaltak

Több mint száz diák versengett a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon. A fődíjat ezúttal Nagy Kinga, a Selye János Gimnázium diákja érdemelte ki.

Kemma.hu

A Kaszás Attila színművészről elnevezett verseny bemutatkozási lehetőséget biztosít a tehetséges versmondó diákoknak, ráirányítja a figyelmet a klasszikus és a modern költészetre – olvasható a m7.sk.hu oldalon. Nem titkolt céljuk az is, hogy emlékezzenek a fiatalon elhunyt Kaszás Attilára is, aki Észak-Komáromban töltötte diákéveit.

A Kaszás Attiláról elnevezett verseny fődíját Nagy Kinga (középen) nyerte
A Kaszás Attiláról elnevezett verseny fődíját Nagy Kinga (középen) nyerte
Fotó: SZMPSZ / Forrás: ma7.sk

Az Észak-Komáromban rendezett fesztiválra 75 felvidéki és más külhoni magyar oktatási intézmény 136 versmondója érkezett. A versenyzőknek két költeménnyel kellett készülniük: egy szabadon választottal, valamint Móra Ferenc, Kányádi Sándor vagy Radnóti Miklós verse közül eggyel.

Három kategóriában mondtak verset a Kaszás Attila-versenyen

A versmondók három kategóriában mérhették össze tehetségüket: az I. kategóriába az alapiskolák 1-4. évfolyamos tanulóit, a II. kategóriába az alapiskola felső tagozatos tanulóit és a nyolcosztályos gimnáziumok velük egyidős diákjait, a III. kategóriába pedig a középiskolásokat sorolták.

Az idei teljesítményüket szakmai zsűri értékelte: Rudolf Péter, Pápai Erika, Kubik Anna, Ráckevei Anna, Gubík Ágnes, Holecskó Orsolya, Lajos András, Szabó Viktor, Rudolf Szonja, Berényi Dávid, Bánfi Kata és Melecsky Kristóf, valamint Havas Judit előadóművész és két drámapedagógus, Körömi Gábor és Dolmány Mária.

Ez alkalommal a fődíjat Nagy Kinga, az észak-komáromi Selye János Gimnázium diákja érdemelte ki, akinek a felkészítő pedagógusa, Králik Zsuzsanna pedig a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) idejekorán elhunyt, korábbi országos elnökéről elnevezett Jókai Tibor-emlékdíjat vehette át annak lányától, Jókai Ági színművésztől.

A Felvidéki Rockszínház ifjú tehetségei Brúder Bettina, Naňo Nimród és Cseh Benedek ugyancsak bemutatták tehetségüket a közönségnek a díjátadót követően.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában