Kritika

2023.08.20. 09:50

Pszichedelikus gépálom: kritika a a Kraftwerk-koncertről

Újabb legendás együttes járt a veszprémi Gyárkertben. Az elektromos zene nagyágyúja, a Kraftwerk tette tiszteletét Európa Kulturális Fővárosában.

Körtvélyfáy Dina

Az utolsó dal közben pedig a billentyűsök sorra távoztak a Musique Non Stop-ra, az utolsó kapcsolja le a villanyt módjára

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Eleinte nem voltam elragadtatva az ötlettől, hogy elmenjek a Kraftwerk-koncertre, de apukám hallani sem akart róla, hogy ezt a koncertélményt kihagyja. Mivel én tanúsítottam a családból a legkisebb ellenállást, engem vitt magával. És milyen jól tette! A koncert előtt körülbelül egy héttel rádöbbentett, hogy én is ismerek pár Krafwerk-számot, már csak azért is, mert ezek a dalok rendszeresen szóltak nálunk gyerekkoromban. Mivel a szövegeik elég minimalisták, így ezek bemagolásával sem kellett időt töltenem.

A kapunyitáskor már hosszú sor állt a bejárat előtt, ezért úgy döntöttünk, kicsit megpihenünk egy közeli gyorsétteremben. Bár ott sem voltak kevesen, a tervünk bevált, mert mire a Gyárkerthez értünk, a tömeg eloszlott. Még így is sikerült jó helyet kifognunk a színpad közelében, mert kevesen vállalkoztak arra, hogy másfél órát várjanak a zenekarra a tánctéren. Pláne úgy, hogy a koncert kezdete előtt folyamatosan esett, csak az első dallamokra gondolta meg magát az időjárás.

A hetvenes években alakult német együttes az évek során jelentősen átalakult. Az alapítók, illetve a régebbi tagok közül csak Ralf Hütter maradt az együttesben, a másik alapító, Florian Schneider pedig pár évvel ezelőtt meghalt. Ennek ellenére a Kraftwerk pontosan tudja azt hozni, amiért a rajongók megszerették őket. Egyfajta pszichedelikus álomba kalauzolnak, ahol egy idő után táncolni, vagy legalábbis mozogni kezd az ember a földöntúli dallamvilágra. A színpadon pedig négy, komor billentyűs nézi a különös tömeget, színváltósan világító, szkafanderszerű kezeslábasban. Eközben a vizuális látványvilág is kiváló, mókás és meglepő: a Spacelab című dal repülő csészealja a kivetítőn éppen Veszprémben szállt le. Nem hiányoztak a legnagyobb slágerek sem: a Das Model, az Autobahn, a Radioaktivität és a Die Roboter.

Az utolsó dal közben pedig a billentyűsök sorra távoztak a Musique Non Stop-ra, az utolsó kapcsolja le a villanyt módjára. A Kraftwerk rajongók pedig reménykednek, hogy tényleg nem áll meg a zene és lesz még Magyarországon Kraftwerk-koncert, hiszen Ralf Hütter is közelebb van már a nyolcvanhoz, mint a hetvenhez... 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában