Ismertető

2023.08.28. 12:00

A virtuális olvasókör: 2022 novemberében indult útjára a 180 fok, a kultúra ellenpontjai podcast

A kultúra ellenpontjai podcast. A könyvekkel foglalkozó, havonta többször is jelentkező internetes adásfolyamban esztergomi értelmiségiek, helyben közismert személyiségek ültek a mikrofonok elé, hogy adásról adásra kibeszéljenek egy adott könyvet, annak íróját, illetve a könyvben feldolgozott témát.

Kemma.hu

A legutóbbi adásban az új skandináv krimikirály, Jo Nesbø Vérhold című új regényéről, volt szó

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Közel húsz adás készült el a 180 fok – A kultúra ellenpontjai elnevezésű podcastből, mely a Könyvkultúra Magazin audio melléklete, mely mellett más podcastek is várják a könyvek, a filmek, az irodalom és a művészetek rajongóit. A Spotify-on, a YouTube-on, valamint az említett Könyvkultúra Magazin oldalán is megtalálható podcast állandó műsorvezetője Pöltl Oxi Zoltán újságíró, aki esztergomiakkal, köztük középiskolai tanárral, könyvtárigazgatóval, tévés riporterrel, rockklub vezetővel, kulturális szervezővel beszélget. 

A műsor youtube-os névjegyében azt olvashatjuk amolyan ars poetica-ként, hogy a 180 fok - A kultúra ellenpontjai sorozatban a műsorvezetők új könyvekről, azok témáiról, szerzőiről beszélgetnek, elemeznek legalább kétféle nézőpontból. Emellett a különféle adásokban időről időre elhangzik, hogy a résztvevők szándéka szerint a könyvek, az olvasás szeretetének nemes célja a küldetés lényege, illetve az, hogy a beszélgetőtársaik közvetlen, hétköznapi, amolyan laza, oldott módon fejtsék ki véleményüket az aktuális műről. 

A podcastben a párbeszédekben a vélemények változatossága, a diskurzusok kiindulópontjait jelentő könyvek műfaja, félesége, íróinak számtalan tulajdonsága, pályarajza, de leginkább maga a könyvek által képviselt terület a vezérszál. Egy-egy adás – persze változó időtartammal – de a legtöbb esetben 40–50 perces. Ennyi idő alatt sokmindenre van lehetőség, de az adások alkalmával legtöbbször mégis csak a regény, vagy az esszékötet vázlatos ismertetéséről folyik a beszélgetés. A másik cél persze pontosan az, hogy a podcast hallgatói kedvet kapjanak az éppen kitárgyalt könyvhöz és nekifogjanak, hogy elolvassák. 

A kezdetektől a következő könyvekről esett szó a podcastben: Ungváry Krisztián Kiugrás a történelemből – Horthy Miklós a világpolitika színpadán, Gurubi Ágnes Szív utca, önéletrajzként Salvador Dalí titkos élete, Murakami Kafka a tengerparton, Steve Jones Lonely Boy, Willam S. Burroughs Narkós, Patti Smith Kölykök, Hanna Fry A szerelem matematikája, Miklós Tamás „A második világháború harceseményei Esztergom térségében, Ken Kesey Száll a kakukk fészkére, Dániel András Kuflik, Gabriel García Márqeuz Bánatos kurváim emlékezete, Umberto Eco Az ősfasizmus szaga, Ngoc Thuan Nguyen Csukott szemmel nyiss ablakot, Cserna-Szabó András Stay brutal, Byung-Chul Han A szép megmentése és Jo Nesbø Vérhold. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában