Tájékoztató

2023.08.09. 17:26

A kertek művészete lesz idén a témája a Tatai Barokk fesztiválnak

Két héten keresztül várja ingyenes programokkal az érdeklődőket a 24. Tatai Barokk fesztivál.

Goletz-DeáK Viktória

Kiderültek a részletek az idei fesztiválról

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A Kertek művészete lesz a témája az idei Tatai Barokk fesztiválnak. A programsorozat alkalmából a Tatai-vár Lovagtermében tartott sajtótájékoztatón Dezső Marianna, a fesztivál programigazgatója a Kemma.hu-nak elmondta, hogy idén mér 24. alkalommal rendezik meg a programsorozat, amihez immár 17. éve csatlakozik a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus. Azok a hallgatók, akik a világ minden részéről érkeznek Tatára nagyon jól beleilleszkednek a műsoraikkal, koncertjeikkel a fesztiválprogramba is. 

– A fesztiválnak minden évben egy olyan témát próbálunk kitalálni, ami a köz érdeklődésre is számot ad. Idén a kert művészete címet viseli. Úgy gondolom a kert mindannyiunk életében nagyon fontos, hiszen a természet ami körülölel bennünket az nyugalmat, biztonságot ad nekünk. Ami a kertek művészetét illeti, az sok korszakot átívelve fontos szerepet játszottak az emberek életének megismerésében. Most természetesen a barokk kerteken lesz a központ, de a huszadik századi változata is megmutatkozhat a nyitó kiállításon amit az Esterházy Kiskastélyban tartunk vasárnap délután – magyarázta a szervező. Hozzátette: a fesztivál célja idén is Tata csodálatos természeti adottságainak, barokk építészeti, művészeti emlékeinek bemutatása sok színes programmal gazdagítva a város kulturális életét. 

– Fontosnak tartjuk, hogy a helyi művészeti együttesek, intézmények mellett nemzetközi hírű alkotó és előadóművészek is szerepet kapjanak a rendezvényeken. De vendégeink lesznek világhírű előadó és alkotóművészek is. Tatai Barokk Fesztivál továbbra is szorosan összefonódik a Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus szervezésével. A hallgatók több koncertet is adnak a két hét során, a programok záróeseményeként tartott gála hangversenyükön pedig a világ számos pontjáról érkező művészeket hallhatnak majd az érdeklődők – sorolta az érdekes programokat az igazgató. Természetesen a helyi előadók fellépései sem maradhatnak el idén: a Tatai Esterházy Énekegyüttes, illetve Egressy Kórust és Kamarakórus is fellép. De Szecsődi Ferenc Liszt díjas hegedűművész, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze és Benedekfi István zongoraművész hangversenyét is hallhatja a közönség.

A fesztivál programjai térítésmentesen látogathatóak, de néhány koncert és előadás a helyszín korlátozott befogadó lehetősége miatt előzetes regisztrációhoz kötött. 

A múzeum is készül
A Tatai Kuny Domokos Múzeum is szervesen részt vesz a fesztivál programjaiban. Csikós Gábor muzeológus, fényképész kiállítása a fesztivál nyitónapjától tekintheti meg a közönség: öt, neves vármegyei természetfotós munkáit csodálhatják meg az Esterházy Kiskastély Nyárilakban. Különleges programként pedig Kövesdi Mónika művészettörténész vezetésével ismerkedhetnek meg az Angolkert szépségeivel az érdeklődők. Dr. Schmidtmayer Richárd, a tatai múzeum igazgatója elmondta, hogy az új állandó kiállítás is a fesztivál ideje alatt nyílik meg a várban: a Magyar Géniusz program keretében megvalósuló "Papok, katonák, polgárok Tata történetében" című kiállítás egy része pedig szervesen kapcsolódik a barokk korhoz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában