Réthei Prikkel Marián

2023.07.10. 11:28

Híres szülöttjükre emlékeztek Csémen

Híres szülöttjükről, Réthei Prikkel Mariánról emlékeztek meg méltóképp a településen.

Körtvélyfáy Dina

A Csevergő Énekegyüttes dalolt a kultúrház előtt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A programot a Csevergő Énekegyüttes műsora nyitotta meg a kultúrházban. Ezt követően Szegvári Ildikó néprajzos beszélt Rétheiről, aki bencés paptanár, néptánckutató volt. Mint mondta, akik néptáncot tanultak, ahogy ő is, azok tánctörténetből is tanultak Csém híres szülöttjéről. Bár nem élt itt sokáig, édesapja révén tartotta a kapcsolatot a falu közösségével.

Réthei 1871. augusztus 19-én született. 1890-ben lépett a rendbe, 1896-ban szentelték pappá. Érdeklődési körének középpontjában a magyar néptánckutatás állt. Minden alkalmat és lehetőséget megragadott a magyar néptáncok gyűjtésére, amely a mai néptánckutatás alapját is képezi.

– Nagyon szimpatikus, hogy egy paptanár, bencés szerzetes pont a táncok felé fordult – fogalmazott Szegvári Ildikó. – Az ember úgy képzeli, hogy a katolikus papok nem foglalkoznak olyan világi hívságokkal, mint a tánc. Ő mégis pontosan efelé fordult, hiszen fontosnak tartotta a magyar nép hagyományainak bemutatását, a magyar néplélek felemelését. 
Elhangzott az is, nem csupán a néptánc, hanem a nyelvészet is érdekelte, ezzel kapcsolatban számos kutatása, cikke is megjelent.

A beszéd után a kultúrház falán található Réthei Prikkel Marián emléktáblát koszorúzták meg a résztvevők. Ezt követően Écsi Gyöngyi bábművész műsorát lehetett megtekinteni, majd a Pengő Zenekar és a Garabonciás Táncegyüttes következett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában