Kókay Krisztina

2023.05.27. 07:30

Monumentális textilképekkel ünnepelt a díjazott esztergomi művész

Nyolcvanadik születésnapjához kötve, A teremtés művésze címmel nyílt meg Kókay Krisztina textil- és grafikusművész életmű-kiállítása kedden este. Az esztergomi Szent Adalbert Központ Mindszenty-termében berendezett tárlaton az alkotó mellett annak monumentális textilképei álltak a figyelem középpontjában.

Pöltl Oxi Zoltán

Kókay Krisztina a megnyitón

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Erős Gábor országgyűlési képviselő, Hernádi Ádám polgármester és több megyei és helyi intézményi vezető, művészpártoló, társművészeti szakember és tisztelő körében nyílt meg Esztergom legnagyobb országos rangot kivívott művészének életmű-kiállítása. 

A patinás helyszínen elsőként Hernádi Ádám köszöntötte a 80 éves Kókay Krisztinát. A város első embere egyebek mellett így fogalmazott: „Több évtizednyi emberi hűség köszön vissza az itt megjelent alkotásokon és az üzenet, hogy a művészet miként is tud részévé válni az életünknek, mind a művelőknek, mind pedig a csodálóknak is. (…) Egy hosszú művészi életút esetében mindig felfedezhető, ahogy visszaköszön a tapasztalat, a tisztánlátás és a bölcsesség. Ezek a jelek egy átlagos ember életében is könnyen észrevehetők, viszont egy művész alkotásait látva, ahogy az évek telnek, nemcsak lenyűgöző, de tiszteletet is ébreszt.” 

A kiállításon csaknem hetven kompozíción át, több mint hatvan év munkássága tárult a közönség elé, a korai alkotásoktól egészen a monumentális méretű textilabsztraktokig. A látogatók időrendi sorrendben haladhattak az életműtárlaton, így elsőként az 50-es években készült festmények, grafikák várták az érdeklődőket, hogy aztán a második és harmadik teremben az immár kikristályosodott textilművek ejtsék ámulatba őket. 

Elismerései
Kókay Krisztina június 24-éig látható életmű-kiállítása kapcsán érdemes felidézni a gazdag alkotói pálya fontos állomásait. Művészeti tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban, majd az Iparművészeti Főiskolán végezte. Itthon Esztergom mellett Budapesten, Szombathelyen, Kecskeméten, Gödöllőn, Pécsen állított ki, míg külföldön többek között Münchenben, Bécsben, Szófiában, Rómában és Helsinkiben láthatta műveit a közönség. Elismerései között van a Ferenczy Noémi-díj, a Pro Urbe Esztergom-díj, az Érdemes- és Kiváló Művész-díj, a Babits-díj is. 

A művekről és alkotójuk szándékairól Keppel Márton művészettörténész kínált megfejtést a megnyitó közönségének. Elemző beszédében egy ponton ezt mondta: „Egyéni művészetének központi tartalma azon a vertikumon bontakozik ki, amely a teremtett világ misztériumától az ember spirituális szükségleteinek a beteljesüléséhez vezet a hit metafizikai dimenzióit reprezentálva, a művészet eszközei által fizikai formát öltött alkotásokban. Ám az individuális művészi megnyilvánulás a hagyomány kontextusában küldetéssé változik és a nemzet, a haza, a közösség iránti felelősségvállalás tevékeny szerepét veszi magára.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában