Kókay Krisztina

2023.05.21. 11:00

Életműkiállítással ünnepel Esztergom fáradhatatlan, többszörösen díjazott textilművésze

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából, A teremtés művésze címmel rendeznek életműkiállítás Esztergom legnagyobb képzőművésze, Kókay Krisztina textilművész, grafikus munkáiból május 23-án. A Szent Adalbert Központ Mindszenty-termében bemutatandó tárlaton az országot és világot már ámulatba ejtő monumentális textilalkotások hosszú sorát csodálhatja meg a közönség.

P.Z.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Ferenczy Noémi-díjas, Babits Mihály Esztergom kultúrájáért díjas, „Pro Urbe Esztergom díjas, Érdemesés és Kiváló Művész már számos alkalommal igazolta vissza elismeréseit. Nemcsak alkotói zsenialitása, de művészet- és közösségszervező tevékenysége is ismert, 1991-ben ő is alapítója volt a méltán híres Esztergomi Művészek Céhe közösségnek. 2021-ben pedig Megyei Príma Díjat is átvehetett.

Kókay Krisztina
Kókay Krisztina
Forrás: Beküldött

A május 23-án, 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitón a köszöntők és méltatás mellett zeneművészeti produkciók teszik emlékezetessé az alkalmat. Így Pálmai Árpád egyházzenész, Fehér László tárogatóművész és Pákozdi Dorina népdalénekes előadását élvezheti a publikum. A június 24-éig ingyenesen látogatható tárlat kapcsán Kókay Krisztina alkotói folyamataiba beavató sorait is közzétették. Ebben többek között ezt olvashatjuk:

Falikárpitok és festett vagy rajzolt textiljeim grafikai hatásúak, mivel grafit-és tusrajzaimból készülnek. Vonalaim, a sok apró sűrű vonal, mint betűk, szavak, mondatok kapcsolódnak egymásba, kifejezve az érzéseket, érzelmeket, üzeneteket, szavakkal ki nem fejezhető, mindannyiunkat foglalkoztató, mélyről jövő gondolatokat.

Így készíti monumentális textiljeit Kókay Krisztina
Sokéves fotó: így készíti monumentális textiljeit Kókay Krisztina
Forrás: Beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában