UFO - Nyitott rezervátum

2023.05.20. 19:00

A Ház körüli munkák tatabányai kötetbemutatóján elhangzott: a hétköznapi teendők mellett gyászfolyamatról is szól

Csendes Toll, azaz Jász Attila költő az UFO - Nyitott rezervátumban Gál Ferenc költővel beszélgetett legutóbb a József Attila Könyvtárban. A legújabb kötetet kapcsán életútja, korábbi kötetei is középpontba kerültek.

Kemma.hu

Csendes Toll (balra) és Gál Ferenc a könyvbemutatón

Forrás: 24 Óa

Fotó: SG

A beszélgetés során kiderült: az iskolában a magyar tanára már azt kérte tőle, hogy adja fel az osztály bohóca szerepet. A sorkatonai szolgálat alatt fordult a szépirodalom felé. Történelem–angol szakon végzett, s később nyelviskolát indított. Első írásait visszaküldték, kritizálták. Nem adta fel, s nem volt szüksége imázsépítésre sem. Ma hitetetlen energiát emészt fel a reklám, hogy azonnal mindenki mindenről tudjon. A külsődleges első benyomásra sokkal nagyobb figyelem hárul, mint a művekre. 

A beszélgetésből kiderült: öt kötete jelent meg. Az elsővel kapcsolatos tapasztalatok alapján ma már minden apró részletre ügyel a szerző, s kiemelten kezeli a borító kérdését. 

Legújabb kötete a Ház körüli munkák, amelyben a hétköznapi teendők mellett gyászfolyamatról és a szavakkal való küzdelemről is vall. Kiemelte: ahogy a ház körüli teendők a rendrakásról szólnak, úgy szól a kötete a lelkében háborgó gondolatok lecsillapodásáról. A kötetben a fikció és a valóság összefonódik. 

A szerző cédulákkal dolgozik. Ötletei, gondolatai megannyi kis papíron bújnak meg, s azokat „gereblyézi” össze hosszú, alapos munka során. Így születik a vers. 

– A cédulákból megtalálja saját magát a vers – fogalmazott Gál Ferenc.  A kötet versei cím nélkül, számozással kerültek a könyvbe.

Gál Ferenc első könyvét 1991–ben, 30 éves korában adta ki A kert, a város és a tenger címmel, második kötete, az Újabb jelenetek a bábuk életéből hét évre rá jelent meg. Ezt hosszabb szünet követte, Ódák és más tagadások című verseskönyvét 2011–ben adta közre, majd következett 2015–ben Az élet sűrűjében. A Ház körüli munkákra újabb nyolc évet vártak olvasói. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában