Jubileum

2023.04.20. 16:16

A nemzetiségi önkormányzat létrejöttében is szerepe volt a harmincéves a Környei Német Nemzetiségi Dalkörnek

Kétórás jubileumi programmal ünnepelték a Környei Német Nemzetiségi Dalkör fennállásának harmincadik évfordulóját. Az eltelt három évtizedben a hagyományok és értékek megőrzése mellett a település partnerkapcsolatainak kialakításában, ápolásában és a nemzetiségi önkormányzat létrejöttében is jelentős szerepet játszott - számolt be a kornye.hu.

Kemma.hu

A környei dalkör mellett jobbra az egyik alapító, Fábián Józsefné

Forrás: kornye.hu

Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte az ünneplőket, akik között a tatabányai, vértessomlói, helyi hagyományőrző dalkörök, táncosok mellett Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, dr. Kancz Csaba főispán, valamint Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke is jelen volt. Kiemelte a nemzetiségi hagyományok, anyanyelv, kultúra, irodalom megőrzésének fontosságát.

Beke László polgármester kiemelte: a település kulturális eseményei elképzelhetetlenek a dalkör nélkül. Sikerült megőrizni a népszokásokat, a gyönyörű viseletet, dalokat, táncokat – tette hozzá Borsó Tibor. Dr. Kancz Csaba főispán a rendszerváltás idejére tekintett vissza, amikor a megye számos pontján alakultak kultúrcsoportok. Ezek egy része mára megszűnt, ezért külön gratulált, hogy Környén rendületlenül folytatódik a hagyományőrzés. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kifejtette: fontos, hogy a kötődéseket, a múltat, a hagyományokat, és a valahová tartozás élményét megtanítsuk a gyermekeinknek, akkor bátran el is engedhetjük őket.

A jubileumi program során a Környei Német Nemzetiségi Dalkör mögött álló 30 esztendő legfontosabb történéseit, eseményeit Tirhold Kármen elnök idézte fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában