Podcast

2023.03.31. 20:00

Száz virágszál fővárosa lesz Tata vasárnap: hallgass bele a böjti karikázó népdalaiba!

Április másodikán immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a száz virágszál vasárnapját Tatán. Farkas Emőke és Kánya Réka irányításával a házigazda kenderkések a pötörkések, a Csevergő Énekegyüttes valamint a forgórózsások együtt töltik meg a Kossuth teret. Legfrissenn podcastunkban erről mesélünk.

Kemma.hu

Egy pillanat a 2022-es böjti karikázóból

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

A virágvasárnapai mise és istentisztelet is különleges lesz, hiszen a viseletbe öltözött résztvevők felekezetüknek megfelelően ilyenkor előbb templomba mennek, majd a téren találkoznak. Negyed 12-kor pedig kezdődik maga a böjti karikázó a Kossuth téren. 

A tavaszi időszak jellemző táncaival, a karikázókkal, faluhossza járásokkal éltetik  a hagyományokat, a tavaszi megújulást, megtisztulást a lányok, asszonyok. És csak a lányok, asszonyok! Mindenki a maga életkora tapasztalatával, női energiáival ad hozzá egy részt a száz(nyi) virágszál vasárnapjához, máshogy járja a kislány, mint a már sokat tapasztalt nagymama, máshogy énekel egy fiatal lány, mint egy második virágzását élő asszony. Minderről most podcatsunkban mesélünk bővebben, valamint két dalból egy-egy részletet is mutatunk, hogy mindenki hallhassa már most: micsoda ereje van a közös énekszónak. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában