Kiállítás

2023.03.02. 18:14

Sarajevói képeslapok láthatók Tatabányán, a Bánhidai kisGalériában

Sarajevói képeslapok címmel nyílt meg Harmos Csilla fotóművész kiállítása a Puskin Művelődési Ház Bánhidai kisGalériájában. Varga Lilla és Mike Ariel zenés felvezetője után Csikós Gábor muzeológus, fényképész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlatot. Mesélt az alkotó szakmai útjáról, amely során 2010-re alakult ki egyedi stílusa.

S. G.

A különleges tárlat március 23-áig tekinthető meg a Puskinban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A fényképezést alkalmazott mesterségként műveli – fogalmazott Csikós Gábor az alkotót, Harmos Csillát méltatva a Sarajevói képeslapok című fotókiállítás megnyitóján a Bánhidai kisGalériában.

– Egyéni látásmódját képeket keresztül közli művészként és a műteremben, vagy eseményeken egyaránt. Nagyon sok portrét készít, megörökíti emberek, családok fontos pillanatait, s mindez magas esztétikai minőségben, rendkívüli igényességgel teszi. A pillanat előtti és utána bekövetkező cselekmények is érdeklik, így születnek a sorozatai. Mostani kiállítása más műfaj, mint amit eddig megszoktunk tőle – fogalmazott  Csikós Gábor.

Sarajevo a középpontban

Sarajevo a 20. században többször is reflektorfénybe került. Túlnyomórészt bosnyákok laknak itt, akik muszlin vallásúak. De élnek római katolikus horvátok és pravoszláv szerbek is. Innen indult 1914-ben az első világégés, majd 1984-ben az első téli olimpia helyszíne volt, s harcok dúltak az 1991-ben kitört délszláv háborúban.
Ennek még ma is megvannak a nyomai, ám az itt élők gazdag kultúrája, tíz év alatt visszahozta a nyüzsgést. Ezt próbálja láttatni velünk Harmos Csilla éteri szépségű fotóin keresztül. Nagy része az óvárosban készült, s utcaképek is vannak közöttük. Emberekkel, különleges pillanatokkal, mint amilyen egy esküvő volt. 

A megnyitón a képek hangulatát Varga Lilla és Mike Ariel zenés közreműködése tette még különlegesebbé. Harmos Csilla a megnyitó után elmondta: többször utaztak már át Sarajevon, s a város különleges miliője megfogta. A kultúrák találkozása, a ködös reggelek, a temetők, a fehérre festett házfalak. 

A lételemem a fotózás. Mindig kezemben van a fényképezőgépem vagy a telefonon, hogy a számomra fontos pillanatokat meg tudjam örökíteni. Nem gondolom túl a témákat, egyszerűen, a valósághoz hűen tárom a befogadók elé

– fogalmazott az alkotó, akinek különleges tárlata március 23-áig tekinthető meg a Puskinban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában