Bicentenárium

2023.03.15. 10:48

Petőfi szelfi címmel várnak ötletes „önfotókat” Esztergomban

Az idősebb generáció számára talán kissé meglepő, ugyanakkor a digitális forradalom alanyainak számító fiatal(abb) nemzedékek számára testhezálló feladat vár a vállalkozó kedvű kreatívokra a Petőfi szelfi-pályázat szerint. Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár által közzétett kiírás lényege, hogy mindenki készítse el a „saját Petőfijét”.

Pöltl Zoltán

Május 8-ig várják a pályaműveket

Forrás: Beküldött

A Petőfi 200 már számos különleges programot, pályázatot kínált a közönségnek. A 19. század legnagyobb magyar költője születésének bicentenáriumi évében vagyunk, és a már tavaly megkezdett országos, sőt, Kárpát-medencei programsorozat egyik elemeként jelenik meg most a Petőfi szelfi-pályázat is.

Esztergom abban a szerencsés helyzetben van, hogy elmondhatja magáról: Petőfi Sándor itt járt, mi több, nemcsak átutazóban volt, de egy fontos eseményen vett részt, nem is akárkivel, jóbarátjával, Jókai Mórral. Az 1846-ban történt eseményről – mely szerint Petőfi és Jókai egy barátjuk esküvőjén, mint tanúk látogattak el Esztergomba – külön emléktábla tanúskodik a Kossuth Lajos utcai ház falán. Bizonyára ez az epizód is közrejátszott abba, hogy a városi könyvtár vezetése úgy gondolta, joggal irányítják Petőfi alakjára a figyelmet. 

A Petőfi szelfiről így írnak honlapjukon: „Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár kreatív pályázatot hirdet Petőfi-szelfi címmel, a Petőfi-emlékév jegyében. Várjuk a legkreatívabb, Petőfi-hasonmásokról készült fotókat.  A pályázat nyitott, minden amatőr és profi alkotó részére, azon bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. A lényeg: ki idézi fel legötletesebben, legmeglepőbben Petőfi Sándor alakját? A pályázat nem hagyományos értelemben vett fotópályázat, inkább annak elősegítése, hogy mindenki találja meg saját Petőfijét.” 

A Marosi Gergő hoteltulajdonos és Temesi Attila festő- és grafikus alkotta zsűri által legjobbnak tartott alkotások készítője egy 2 fő részére szóló 2 napos 1 éjszakás minivakációt nyer egy ötcsillagos panzióban. A beküldési határidő május 8., az eredményhirdetés május 12-én lesz. A pályázat kiírója a projekt reklámfotójával érzékelteti, hogy itt valóban szükség lesz a kreativitásra, az okostelefonok által készíthető jó minőségű fényképek megalkotására (melyek mellett persze más képrögzítő eszköz is használható), de nem elhanyagolható az sem, hogy a fotózás kapcsán érdemes elmerülni a költő életrajzában. 

A pályázat kiírói kérik, hogy a jelentkezők maximum két felvételt küldjenek, melyek formátuma JPG legyen. A könyvtár honlapján található részletes leírásban azt is megemlítik, hogy a nyertes postai úton kapja majd meg a minivakációról szóló kupont, amit a panzióval egyeztetve tud a kívánt időben beváltani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában