Életút

2023.03.28. 18:30

Jézus életét mutatja be a neszmélyi ikonfestő tatai kiállítása

Jézus életét a fogantatástól egészen a parúziáig mutatja be B. Pető Mária, ikonfestő most megnyílt kiállítása a tatai Piarista rendházban.

Goletz-Deák Viktória

B. Pető Mária alkotásai Jézus életét mutatják be

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fajsz Péter

Megnyílt B. Pető Mária ikonfestő kiállítása Tatán, a Piarista rendházban. A csodálatos alkotásokon végig kísérhetjük Jézus életét a fogantatástól egészen a parúziáig, vagyis a második eljövetelig. A tárlatot Vincze Krisztián görög katolikus lelkész, valamint dr. Kiss Tiborné, a Helytörténeti Egyesület elnöke nyitotta meg. Az eseményen részt vett Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, illetve Michl József, Tata polgármestere. 

Dr. Kiss Tiborné köszöntőjében bemutatta a neszmélyi művész életét és munkásságát. Elmondta, hogy az ikonfestőnek Tatán utoljára 2019-ben volt kiállítása a Református Gimnáziumban, de alkotásait Rómában is megnézhette már a közönség. Vincze Krisztián atya a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az ikonok nem csak teológiai történeteket mesélnek el, hanem egyfajta imádságok is. A jó ikonfestőből pedig nincsen sok. Hiszen itt a nyugati festészettel ellentétben az ikonokba nem tudja a művész saját egyéniségét, történetét belevinni.

– Az ikonok a keleti kereszténységnek a kincsei, amik tanítani akarnak, teológiára nevelni, nem szeretik előtérbe állítani a zsenialitást. Az ikonok arról szólnak, hogy a szemléletükön keresztül Istenhez szeretnénk felemelkedni. Maga az ikonkeletkezésnek is fontos üzenete van; az Isten létezése kifürkészhetetlen. Az Isten fiának pedig az volt a küldetése, hogy a láthatatlan Istent tegyük láthatóvá – mondta köszöntőjében a görög katolikus lelkész. 

Popovics György a megnyitón elmondta, hogy azért jött el az eseményre, mert vármegye üdvözletét szerette volna átadni a művésznek és gratulálni a kiállításhoz.
– Ahogy végigmentem és néztem az ikonokat, tulajdonképen a tanítást látom. Az alattuk levő szövegekkel a vallásban kevésbé jártas emberek is megérthetik a képeket, bár maguk az alkotások is nagyon beszédesek - magyarázta az elnök, aki maga is görög katolikus. 

B. Pető Mária megköszönte a közönségnek, hogy sokan eljöttek a megnyitóra. Külön megköszönte dr. Kiss Tibornénak, hogy a szárnya alá vette és bámulatos módon vitte végig a kiállítás megrendezését. Krisztián atyának pedig azért mondott köszönetet, hogy elmondta az ikon tiszteletét. mert fontos, hogy értsük, hogy mit látunk.

 – Van több vallás is Magyarországon, de úgy érzem mindegyik ugyanazon az úton megy és meg kell érteniük egymást. Mikor készítettem az ikonokat arra gondoltam, hogy egy kis ablakot nyit meg a mennyország felé és betekint rá – árulta el a művésznő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában