Bemutató

2023.03.25. 12:30

A Pál utcai fiúk megérkeztek a Jókaiba

A Komáromi Jókai Színház pénteken mutatta be Észak-Komáromban Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát. A Molnár Ferenc világirodalmi rangú ifjúsági regényéből készült színpadi adaptáció Rédli Károly rendezésében, Gergye Krisztián koreográfiájával látható a Duna-parti városban.

K. D.

Nemecsek szerepében Rákos Olivér

Forrás: Jókai Színház

– Nagyon izgalmas a regény világa: a gyerekszemmel láttatott háború, igazságtalanság, a felnőtté válás… Ezek azok a témák, amelyeket mi is fontosnak tartottunk. De mindig fel lehet fedezni, illetve fel lehet erősíteni más rétegeket. Például: a Pál utcai fiúk a grundon játszanak, de a grund nem az övék. A gyerekek közötti konfliktusnak az a gyökere, hogy nem akarják odaengedni a vörösingeseket focizni. Asszociálhatunk arra is, hogy adott egy ország vagy egy terület, amin belül két embercsoport háborúzik egymással, noha nem kellene, mert ugyanazt szeretnék elérni, csak más eszközökkel – és miközben lényegtelen dolgok miatt csatáznak, nem veszik észre a fő veszélyt. A grundot valaki sokkal erősebb veszi el tőlük. Talán a mindennapjainkból is ismerős a képlet. Ugyanígy, nagyon fontos ebben a történetben az emberség, az emberi törékenység és a gyerekvilág, amit szeretnénk a színpadon megteremteni – mondta az előadás kapcsán Rédli Károly.

A rendező kiemelte: a díszlet- és a jelmeztervekkel is ebbe az irányba haladtak, hogy minden olyan legyen, mintha a néző is gyerekszemmel nézné a grundot. Nem a zord valóságot teremtették meg, hanem azt, ahogy a gyerekek elképzelik ezt a teret. A darabot többek között április 1-jén, 2-án, 14-én és 15-én is játsszák a színházban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában