Hagyományőrzés

2023.02.04. 19:24

Görög istenekkel csaptak fergeteges farsangot a kenderkések +fotók, videó

Február 3-án a Tatai Református Gyülekezeti Terem adott otthont a Kenderke hagyományos Fergeteges Szólótáncversenyének, illetve farsangi táncházának.

Kemma.hu

A Tatai Szarkalábak megadta a módját a fergeteges farsangnak

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében most is számos fiatal mutatta meg tehetségét, ifjúsági és gyermek korosztályban. Az országos megméretésen párosban és szólóban is indulhattak a versenyzők, a zsűri pedig többek között szatmári és mezőföldi táncokat, kalocsai, bodrogközi és gömöri csárdásokat, széki és ördögösfüzesi, vajdaszentiványi táncokat láthattak az előadásukban. A legügyesebbek Csipkés keszkenő, illetve Cifrabojtár díjat érdemeltek ki, de dicséreteket is szép számmal osztott ki a három ítész. 

A jubileumi, 20. Fergeteges Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyre külön kitűző is készült. A versenyprogram után Szénási Veronika népi mesemondó előadása mellett különböző tájegységek zenéire rophatták a résztvevők. Nagy sikert aratott a Tatai Szarkalábak moldvaija is. A kenderkés néptáncegyesület égisze alatt működő senior csoport ugyanis, immár hagyományosan komplett farsangi öltözéket öltött. Ezúttal görög istenek és istennők bőrébe bújtak, ezzel megalapozva az esti táncház hangulatát. Táncukról élőben számoltunk be Facebook-oldalunkon:

A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében a házigazdák mellett a szintén tatai Pötörke és a komáromi Garabonciás egyesületek néptáncosai, a szigetszentmiklósi Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a rédei Hangfestő, a paksi Tehetség, valamint az abai Sárvíz alapfokú művészeti iskolák növendékei mutatták meg tehetségüket.

Az országos megméretésen párosban és szólóban is indulhattak a versenyzők. Összesen 65 produkciót kísért Németh Dénes és zenekara. A legkisebbek egyszer, a nagyobbak kétszer léptek színpadra. Utóbbiaknál a kötelező táncanyag a saját régiójuknak megfelelő kellett, hogy legyen, míg a szabadon választott egy olyan Kárpát-medencei, amely a kötelezőtől eltér.

A Fergeteges szólótáncverseny nem a koreográfiák viadala. A versenyzőknek improvizálniuk kellett a központi zenekar, a Német Dénesék által húzott zenére, így megmutatva, mennyire használják az adott tánc jellemző motívumait, a teret, mennyire illeszkednek mozdulataik a zenéhez, milyen előadók. A nagyobbaknál értékelési szempont volt az is, hogy a zenészekkel (és ha párban indultak, akkor egymással) hogy tartják a kapcsolatot. A zsűri azt is figyelte, hogy a tájegység viseletét hogyan jelenítették meg, hogyan viselték a versenyzők.

A zsűri (Sipos Ferenc zsűrielnök, valamint Némethné Bakonyi Erika és Vastag Richárd) összesen 15 Csipkés keszkenő, valamint 16 Cifrabojtár díjat osztott ki, de különdíjak és dicséretek is gazdára találtak. 

A FERGETEGES FARSANG XX. Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny, valamint Református Iskolák Országos Szólótáncversenye a Nemzeti Tehetség Program támogatásával jött létre a művészeti iskola szervezésében. A farsangi mulatságot a Csoóri Sándor Alap támogatásával a Tatai Kenderke Néptánc Egyesület szervezte meg.

(hirdetés)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában