Könyvbemutató

2022.12.03. 09:27

Az Egy magyar a Gulágon feltárja a történelem fehér foltjait

Dr. Illés György irodalomtörténész, író, újságíró, tanár legújabb kötetét mutatták be a komáromi Mozaik Könyvesbolt és Kávézóban. A beszélgetés a komoly, megrendítő téma ellenére is kellemes hangulatban telt.

Körtvélyfáy Dina

Dr. Illés György mindenkinek dedikálta új könyvét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

– Az Egy magyar a Gulágon című könyv korrajz és kórrajz is egyben – fogalmazott Klemen Terézia, a szerző beszélgetőtársa. – Félelmetes, megdöbbentő. Feltárja az igazi fehér foltokat, amiket eddig nem ismertünk a történelemből.

Dr. Illés György összesen mintegy harminc éven át dolgozott új könyvén. A kötet elkészülését hosszas, alapos kutatómunka előzte meg. Beszélt olyanokkal, akik maguk is megjárták a gulágot. A szerző hangsúlyozta, akik túlélték ezeket a táborokat, azok sem tudtak később visszailleszkedni a társdalomba, és arról sem beszélhettek, milyen borzalmak érték őket. 

Az író elmondta, több feldolgozatlan terület van a magyar történelemben, ezek hozzák lázba, ezeket dolgozza fel történelmi regény formájában, hogy minél többekhez eljusson a hiteles, ám olvasmányos történet. Műveit igyekszik filmszerűen az olvasók elé tárni. Regényének főhőse Pista, egy mindössze húszéves, újpesti műszerész. Amikor 1945 elején bevonultak Budapestre a szovjet csapatok, ártatlanul fogságba esik és Szibériába hurcolják.

Megfertőződött az irodalom szeretetével – Dr. Illés György a huszadik század második felének nagy írói között nőtt fel édesapja, Illés Lajos révén, aki az Új Írás alapító főszerkesztője volt. Az író még kissrácként megfertőződött az irodalom szeretetével. Előfordult az is, hogy a Berlin étteremben Nagy László, Váci Mihály, Juhász Ferenc és mások az este végén nem tudtak fizetni. Ilyenkor édesanyja Györgyöt küldte a közeli étterembe, hogy rendezze a számlát. Mindig is tudta, hogy irodalommal szeretne foglalkozni, a bölcsészkar elvégzése után újságíró lett. Művelődéstörténeti írásaiból született meg első könyve, a Mesélő Könyvtárak. A Móra Kiadónál találkozott Csukás Istvánnal, aki azt javasolta neki, írjon a Veszprém környéki várakról. A tanácsot megfogadta, sikeres, háromkötetes sorozat született az anyagokból.

Dr. Illés György azt tanácsolta a jelenlévőknek, vegyék elő a gyermekkori klasszikusokat, olyan könyveket, amiket régen olvastak, mert vissza kell térni az igazi értékekhez.

– Ezt a könyvet mindenki számára kötelező olvasmánnyá tenném – fogalmazott Klemen Terézia. – Mert nem tudnak erről az emberek, fogalmuk sincs arról, mi történt akkor, amikor mi azt hittük, már béke van.

Dr. Illés Györggyel egyetértettek abban, ennek a korszaknak az ismerete azért is fontos, hogy nehogy megismétlődjenek ilyen dolgok. Hozzátették, észre kell venni az előjeleket, és az olyan vezetőket, akik ilyen borzalmakra képesek, és így bántak az emberekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában