Ülés

2022.12.18. 18:00

A történelmi regényírásról szólt a székfoglaló: új tagot köszöntött a Balassi Társaság

Új tagot fogadott soraiba a nagyhírű Balassa Bálint Társaság (BBT). Az 1926-ban alapított esztergomi BBT a város irodalmi, művészeti, történelmi, helytörténeti, társadalmi életét ismertető, fejlesztő polgári társulás, tagjainak közé helyi és országos rangnak számít. Az új tag Schmöltz Margit író, aki nem mellesleg az esztergomi könyvtár igazgatója is. Székfoglalóját a közelmúltban mondta el a BBT hivatalos ülésén.

Pöltl Zoltán

Schmölz Margit írónőt soraiba fogadta a Balassa Bálint Társaság

Fotó: P.Z.

A Balassa Bálint Társaság kivételes alkalomra gyűlt össze nemrég a Pázmány Péterről elnevezett egyetem esztergomi épületében. Az új tag felvétele rangot és felelősséget adó lehetőség, ezúttal Schmöltz Margit állhatott a Prokopp Mária művészettörténész által vezetett ülés tagsága elé. 

Az író székfoglalót tartott, mely előadásának „Az idő, mint a történelmi regény gerince – Esztergom a történelmiregény-írásban” címet adta. Az absztrakt téma, az idő különféle vetületeinek értelmezése, több pontban bontódott ki az expozéban. Így a szerző a filozófiai vonalon, a realista newton-i, az idealista kanti, az egzakt leibniz-i, illetve a személyesen érzékelt, Bergson-féle időmeghatározásokról beszélt először. 

A folytatásban az idő vallási vonatkozásait fejtette ki Schmöltz Margit, aki ebben a részben az ókori vallási kultúráktól a zsidó és keresztény vallás történetén át vitte a gondolati ívet a lineáris, tehát egyenes, nem változtatható irányú idő fejezetéig. A székfoglaló második felében az idő, mint pszichológiai tényező került terítékre a beszédben, melynek során az idő érzékelésének szubjektív változatairól volt szó. A székfoglaló utolsó fejezetében Schmöltz Margit a történelmi regények idővel kapcsolatos jellemzőit elemezte. 
Mint többek között kiemelte: az idő egyes változatokban, mint a múlt szerepel, míg másokban a jelennel azonos, ugyanakkor az írói készlettárban ott van az egyenes vonalvezetésű történetmesélés, és a több szálon, több idősíkban futó elbeszélési mód lehetősége is. 

A rendezvény második részében Kocsis Anita, a Balassa Bálint Múzeum igazgatója mondott méltatást Schmöltz Margit munkásságáról. Ebben többek között így beszélt az 1972-es születésű alkotóról: 
„Történelmi regényeiben nem csak a hangulat és a történelmi környezet lefestése tökéletes, hanem a szakmai szem örömmel látja, hogy az író nem kevés munkával szakirodalmak garmadáját dolgozza fel egy-egy munka elkészítéséhez. Margit rendkívül jól bánik a szavakkal és minden mondatával hangulatot teremt. Az írónő kedvelt témája az orvostörténet, tudomány- és művelődéstörténet. Szereti bemutatni a női lét alapkérdéseit, a női sorsok alakulását, és mindezt nagyon jól teszi minden művében. Népszerű történelmi regényeiben az utóbbi időben központi témája a középkori Esztergom.” 

A Balassa Bálint Társaság tagjának lenni patinás rang és komoly tisztség is, hiszen a nagymúltú közösség a csaknem száz éve a város meghatározó szellemi potenciáljának számít. A BBT történetét az Esztergom Évlapjai folyóirat sorozat 2005-ben dolgozta fel. A helytörténeti kiadvány két szerzője – Leel-Őssy Lóránt, ideg-elmegyógyász főorvos, címzetes egyetemi tanár, akadémiai doktor, Esztergom díszpolgára és Bárdos István művelődéstörténész – autentikus alakja volt halálukig a királyváros szellemi életének. Kötetükben a BBT 20. század első, majd második felében folyó munkásságát mutatták be.

Fehérvártól Esztergomig tartó út
Schmöltz Margit pályájáról Kocsis Anita így beszélt a méltatásban. „Székesfehérváron járt gimnáziumba, majd Esztergomban folytatta tanulmányait tanító-művelődésszervező, könyvtáros, könyvterjesztő végzettségeket szerzett. Majd az ELTÉ-re vitte az útja, ahol könyvtár szakon hallgatott órákat, majd szintén e patinás egyetemen végezte el a kulturális menedzser képzést. Informatikus könyvtáros végzettségét a Debreceni egyetemen szerezte. Jelenleg az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár és a Kapcsolatok Háza igazgatójaként tevékenykedik, e munka során hivatása, hogy tudást és kultúrát közvetítsen az esztergomiak számára. Regényírói kitüntetéseinek, elnyert pályázatainak és publikációinak sora szinte végtelen. Legfrissebb elismerései közé tartozik a regényes természet, regénypályázatban, a “Kék imágó” c. ifjúsági regény díjazottja lett 2021-ben, a könyv idén december 16-án jelenik meg. 2021-től a Történelmiregényírók Társaságának alelnöke, ott is lelkesen, önzetlenül végzi munkáját, segítik egymást a társaság regényíróival.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában