Népművészet

2022.12.11. 15:54

40 éve őrzi a magyar népi kultúrát a megyei népművészeti egyesület - Komáromban ünnepeltek

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület. Közgyűlésüket szombaton a komáromi Csillagerődben tartották.

K. D.

Nyikus Anna tájékoztatóját hallgatják a jelenlévők

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

– Egy közösség életében a negyven év ragyogó szám, főleg akkor, ha megyei egyesületről van szó – fogalmazott Nyikus Anna, az egyesület vezetője. – A csoport 1982-ben alakult, és nagyon jó érzés, hogy az alapító tagok közül a mostani alkalmon többen is itt vannak.

Hangsúlyozta, a jubileum az emlékezésről is szól, ezért azt találta ki, hogy az egyesület életének korábbi elnökei is beszélnek az elmúlt esztendőkről. Ez idő alatt a fiatalabbak egy kicsit megismerkedhettek a múlttal, azzal, mibe csöppentek bele, és mit kell tovább vinniük.

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) ügyvezető igazgatója arról beszélt, harminc éve vezeti a szövetséget, melynek tagja a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület is. Úgy vélekedett, a megyei egyesületnél kiváló mesterek vannak, akik csodálatos projekteket valósítottak meg, például a komáromi ládáét. Hangoztatta, Nyikus Anna nagyon jól vezeti az egyesületet, a Mesterségek Ünnepén is minden évben remekelnek.

Hajnal Dóra önkormányzati képviselő a megnyitón arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1982-ben alakult egyesület tagjai mind kiemelt figyelmet érdemelnek, hiszen negyven esztendeje tehetségükkel, tenni akarásukkal és kimagasló tudásukkal éltetnek egy olyan közösséget, amely a magyar népi kultúra fontos részét képezi.

Csaknem hatvan tagjuk van – Az egyesület 1982-ben alakult, több mint 10 szakágban, csaknem 60 tevékeny tagot számlál, köztük több komáromi művészember is munkálkodik. Az alkotók lakhely szerint lefedik a megye csaknem egész területét. Tagjai népművészek és népi iparművészek. A magyar kultúra napján, közösségi és hagyományápoló alkotói munkájukért 2011-ben minisztériumi elismerést, Csokonai Mihály-díjat kaptak. Kiemelt feladatuk, hogy elősegítsék a megye közigazgatási területén működő, tárgyalkotó népművészettel foglalkozó alkotók, alkotó közösségek, civil szervezetek, közművelődési intézmények művelődési céljainak megvalósulását. 40 éves fennállásuk ideje alatt részt vettek számos nemzetközi, országos, megyei rendezvény szervezésében és lebonyolításában.

Ezt követően Hajnal Dóra köszöntötte a megjelenteket, többek között Pongrácz Zoltánt, a NESZ elnökségi tagját, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Kutenics Kingát, a Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében, Mihelik Magdolnát, Nyergesújfalu polgármesterét. Emellett üdvözölte Dörömbözy Margitot, és dr. Kovács Józsefet, akik korábban szintén vezetői voltak az egyesületnek. Később a résztvevők egy fotóösszeállítást tekinthettek meg Nyikus Anna jóvoltából, aki az egyesület életképeit gyűjtötte össze egy csokorba.

Az esemény további részében dr. Molnár Attila polgármester Nyikus Annának díszoklevelet adott át, a népművészet területén végzett sok évtizedes munkájáért, és a város kulturális hírnevének öregbítéséért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában