Kritika

2022.11.28. 17:34

Könyvbemutató: Horthyt és a kiugrási kísérletet írja le az Esztergomban bemutatott kötet

Kiugrás a történelemből – Horthy Miklós a világpolitika színpadján címmel jelent meg Ungváry Krisztián történész új könyve.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A sok fotóval illusztrált kötet azt járja körbe, hogy miért nem sikerült a második világháború ötödik évében a magyar kormányzónak a kiugrás, vagyis a béke irányába mutató azon folyamat, melyben a náci Németországgal gyökeres szakítottak volna és a tűzszüneti megállapodást kötnek a szovjetekkel. 

A könyv az 1944. október 15-ei nap történései mellett azok előzményeit, a nap kronológiai sorrendben való elbeszélését és a kiugrási kísérlet bukása utáni helyzetet és következményeket mondja el és elemzi. Ungváry tisztában volt azzal, hogy a mai Magyarország már sokszorosan átértékelte, megemésztette a Horthy nevével jelzett korszakot, azok mélypontjait és sikereit. 

Kiugrás a történelemből – Horthy Miklós a világpolitika színpadán címmel jelent meg Ungváry Krisztián történész új könyve.
Fotós: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

A Kiugrás a történelemből című kötet éppen a téma kényes volta miatt egy alapos kutatás eredménye, ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy a jobboldalisággal egyáltalán nem vádolható szerző művét még sokan fogják vitatni. Az író tanulmánykönyve első lapokon így fogalmaz: 

„…a kiugrás tétje, azaz a háború lerövidítése és a békefelételek kérdése jelentős volt. Egy sikeres kiugrás százezrek életét mentette volna meg, és jelentősen lerövidítette volna nemcsak a magyarországi harcokat, hanem a teljes második világháborút.” Ungváry ezt még óvatosan azzal tűzte meg, hogy „Emellett Magyarország 1945 utáni határait is befolyásolta volna.” 

Néhány sorral arrébb pedig kifejtette, hogy „Horthy Miklós 1944. október 15-ei kiugrási kísérletének tárgyalása nem csak emlékezetpolitikai szempontból kitüntetett jelentőségű. Ez minden XX. századi magyar történelemről szóló munkában szerepel, ezenfelül kiterjedt szakirodalma is van.” 

A történész azt is elárulta könyve elején, hogy ezzel a tudományos munkájával két célja volt. Az egyik, hogy a rendelkezésre álló források és feldolgozások segítségével összeállítsa az események időrendiségét, és feltárja a források „keletkezéstörténetét”, illetve utaljon azokra a legfontosabb lehetőségekre, melyek szerinte kimaradtak. A másik cél pedig az volt – mint írja – hogy „bemutassa, hogy milyen döntések vezettek a magyar történelem legnagyobb hatású katasztrófájához.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában