Pötörke

2022.11.08. 17:09

Isten éltesse sokáig a tatai néptáncosokat! (fotók)

Tavaly ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját a Pötörke Néptáncegyüttes, de az ünnepi gála a világjárvány miatt elmaradt. Ezt pótolták be a hétvégén a Magyary Zoltán Művelődési Központban „35 (+1) éves a Pötörke” címmel, ahol kiderült: nemcsak a gála, hanem a születésnapi ajándék is nagyszabású volt.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A kétrészes jubileumi műsor kezdetén Gyurkó Erzsébet egyesületi elnök a művelődési központ színpadán köszöntötte a születésnaposokat. Ő és férje, Keltai Gábor 1996 óta vezeti és irányítja a művészeti munkát. Közös munkájuk nyomán, és egyben sokakkal együttműködve virágzott fel az együttes. A fiatalok újabb és újabb nemzedéke ismerte meg a közösség összetartó erejét, a hagyományokat, a táncházak hangulatát, a népdalokat, táncokat, a múlt és egymás tiszteletét. A Pötörke sokáig felnőtt táncosokkal működött, majd óvodáskortól kezdték meg a néptánc oktatást, az utánpótlás nevelését.

Rendszeres táncházakat rendeznek a felnőtteknek is, ebből ered a Városi Folk-nap ötlete, amelyet már több mint két évtizede rendeztek meg először. A Pötörke a kezdetektől fogva rendszeres résztvevője a megyei gyermek és felnőtt néptáncfesztiváloknak. A szakmai tudás fejlesztése, a magas szakmai színvonalú oktatás kiemelt jelentőséggel bír az egyesület működésében. A Pötörke számos elismerésben részesült az elmúlt harminchat évben. 

Miként Erzsébet fogalmazott, eltelt harmincöt év, mindenkinek hosszú idő ez, szinte történelem. – Ez a jubileumi műsor azért fontos minden ötödik évben, mert nagyon jó együtt lenni a próbák során, az előadáson, és az azt követő mulatságban, jó közös nyelvet beszélni, a néptánc, a népzene és a népdal nyelvét. Kell, hogy mindig legyenek újak és fiatalok, akik megtanulják és tovább viszik ezt, évtizedek múlva pedig szeretnénk majd mi is ősz hajjal őket itt ünnepelni. Ez az örökségünk – fogalmazott az egyesület elnöke. 

Az eseményen Michl József polgármesteri köszöntőjében a hála szavait tolmácsolta. – A magyar néphagyomány üzenete rengeteg mindenre megtanít minket, olyan mély bölcsességet hordoz, melynek segítségével a legnagyobb nehézségekből is ki tudunk lábalni. Ezért óriási az a munka, melyet a Pötörkében végeznek – mondta Michl József, aki a számokkal játszva átadta egymillió forintos születésnapi ajándékát az együttesnek. 

Sikert sikerre halmoztak
A Pötörke Táncegyüttest 1986-ban Túri György alapította. A pötörkések elnyerték a Megyei Príma közönségdíjat, Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2004-ben Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesítette az egyesületet a magyar népi kultúra hazai és külföldi népszerűsítése terén betöltött kiemelkedő szerepéért. 2008-ban pedig Keltai Gábor és Gyurkó Erzsébet részesült a Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában, a magyar népi táncművészet megismertetése és népszerűsítése terén betöltött kiemelkedő szerepükért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában